torsdag 22 mars 2012

Slavenes by


Slavenes by
av May Grethe Lerum

Karl Martin är fortfarande ett barn, men har hamnat i så mycket trassel att han gör bäst i att lämna landet. Den gåtfulla Nadjana erbjuder sig att ta honom utomlands, till Ryssland, som hon gissar är hennes eget hemland. Hon har antagligen någon gång råkat ut för något så hemskt att hon har förträngt alla barndomsminnen, för hon minns inget av sin uppväxt. Men det ryska språket, maten och i viss mån landskapet känns bekant. Och nu på äldre dagar vill hon gärna återse det hon tror är hennes hemland.

Nadjana och Karl Martin hamnar i St. Petersburg, som tsaren Peter den store just håller på att bygga. Tsaren tycker att Nadjana är spännande och de blir vänner. Men tsar Peter är farlig och oberäknelig även om man är hans vän. och ännu farligare kan han bli för Karl Martin. I det här landet är ju orättvisorna ännu större än vad de var i Norge, och Karl Martin kan inte tåla att överheten behandlar vanligt folk illa.

Ett lite osannolikt parti av den här serien kanske. Vad är chansen för att Karl Martin och Nadjana skulle hamna i de här kretsarna liksom? Men det ger ju serien lite variation och är rätt spännande. Men jag tror ändå att det kommer bli roligare att läsa om Karl Martins tvillingsyster hemma i Norge. Jag gissar att det kommer handla om henne senare.

Livets døtre:
1. "Bøddelens kvinne"
2. "Marias bok"
3. "Blodsbånd"
4. "Brutte lenker"
5. "Soningstid"
6. "Veier over hav"
7. "Øye for øye"
8. "Vinterfrukt"
9. "Fortidens synder"
10. "Opprør"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar