fredag 30 mars 2012

Sånt jag berättar för Allah


Sånt jag berättar för Allah
av Saphia Azzeddine

"Sånt jag berättar för Allah" stod på bibliotekets ungdomsavdelning, men jag vet inte om den räknas som en ungdomsbok ... Den stod säkert där för att den kan tänkas vara en vuxenroman som "unga vuxna" gillar.

Jbara är en ung flicka i en liten nordafrikansk by. Själv kallar hon den för "världens rövhål". Alla är fattiga och obildade och allt är smutsigt och fult. Jbara längtar bort och säljer sin kropp för några chokladkex och ett bägare av sin älsklingyoghurt, som är rosa och söt. Hon får sin chans när hon först kommer över en väska full av fina saker och sedan blir utkastad av sin pappa för att hon har dragit skam över familjen. Men det är inte så lätt att klara sig ensam heller.

Jbara är inte stolt över allt hon gör, men hon finner kraft i sin kärlek till Allah, som hon talar med nästan jämt. Hon tycker själv att hon har en mycket renare tro än folk i hennes by som mest bekymrar sig över vad som är syndigt eller inte. Själv tycker hon att det viktigaste är att älska Allah, och det är inte alltid så lätt.

En riktigt bra bok. Lite deppig handling kanske, men å andra sidan är Jbara full av kamplust, ilska och humor. Och språket är uppfriskande grovt. ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar