tisdag 1 september 2009

Veier over hav


Veier over hav
av May Grethe Lerum

Det är kanske inte så ofta jag läser en Livets døtre-bok, men jag tycker rätt bra om dem när jag väl gör det. Lättläst och dramatiskt, som sig bör i de här norska långserierna. En ganska stor dos elände förstås, för annars kan det inte bli särskilt dramatiskt. Underhållande.

I förra boken dömdes Maria till livstids straffarbete. Hennes man Randar saknar henne oerhört, men han har ju dottern, Vesle-Marja som hon kallas, att tänka på, och dessutom Marias äldre dotter Sunniva. Sunniva bor visserligen inne i den lilla byn, hon arbetar som piga på en av gårdarna där, men hon vill gärna ha sin styvfar som stöd i svåra situationer och Randar har lovat att inte överge henne. Men han skulle gärna rest norrut för att försöka träffa Maria igen.

Med den här boken misstänker jag att May Grethe Lerum sätter punkt för berättelsen om Maria, och i stället kommer låta den yngre generationen ta över i nästa bok.

Livets døtre:
1. "Bøddelens kvinne"
2. "Marias bok"
3. "Blodsbånd"
4. "Brutte lenker"
5. "Soningstid"


............................................................

Note to self: Jag saknar följande böcker i serien - 19 (Fredløs), 21 (Veiskille), 23 (Fremmed måne), 27 (Vardene tennes), 28 (Speil i sølv), 29 (Til verdens ende), 31 (Arvesynd), 33 (Enden av regnbuen). Måste se till att köpa dem snart, innan det bara finns den nya (inte lika fina) designen att få tag i på antikvariaten!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar