lördag 10 mars 2012

Harry Potter and the Order of the Phoenix


Harry Potter and the Order of the Phoenix
av J. K. Rowling
Uppläst av Stephen Fry

Jag tror inte att jag avslöjar för mycket när jag säger att Lord Voldemort är tillbaka. Dels för att alla antagligen redan vet vad som händer, dels för att det måste hända någon gång, det är ju det serien handlar om. Harry bevittnade återkomsten och hans närmaste vänner tror honom. Ron och Hermione så klart, och Rons föräldrar och professor Dumbledore och flera andra. Men den officiella linjen är att Voldemort inte alls är tillbaka. Trollkarlspolitikerna pumpar ut den informationen med hjälp av trollkarlstidningen The Daily Prophet och de flesta tror på detta. Att Voldemort är borta för alltid och att Harry antingen är förvirrad eller försöker göra sig intressant.

Det nya skolåret blir inte enkelt. Harry har återigen fått dåligt rykte och dessutom finns det en ny lärare i försvar mot svart magi, en häxa som är utsedd av regeringen - Dolores Umbridge. Hennes makt över Hogwarts blir större och större. Hennes uppgift är att hålla eleverna lugna och ovetande, och hon kan använda vilka medel som helst. Nya regler utfärdas ideligen och straffen mot den som bryter dem är stenhårda. Riktigt obehagligt att läsa om. Men jag gillar verkligen att Rowling har skapat den här typen av karaktärer. Allt är liksom inte svart eller vitt. Hjältarna behöver inte bara kämpa mot ondskan, utan även mot de som egentligen borde vara på den goda sidan, men som i stället passar på att öka sin egen makt med motiveringen att de vill "allas bästa".

Som tur är finns det ju också en sida som verkligen kämpar emot Voldemort och hans anhang. En grupp som kämpade mot honom förra gången han var aktiv, och som tror på Harry när han säger att Voldemort har kommit tillbaka. Dessutom finns det en del Hogwartselever som tror på Harry och Dumbledore, och inte på regeringen eller den nya skolledningen. Och de förbereder sig i hemlighet för strid.

Det är nog mer spännande, och även mörkare än de tidigare böckerna. Hogwarts känns inte längre så säkert och trivsamt, och hot från yttervärlden kommer närmare. Samtidigt finns det massor av trådar i handlingen som inte är hemska. Harry försöker t.ex. dejta en tjej på skolan, och Rons bröder Fred och George står som vanligt för en massa ofog. Särskilt nu när de inte längre respekterar skolledningen. När Dumbledore har tvingats kliva åt sidan finns det inga skäl att ta hänsyn längre.

Medan jag lyssnar kommer jag också ihåg att inför den här boken var det en stor grej att J. K. Rowling hade avslöjat att en av de viktigaste karaktärerna skulle dö. Hon har verkligen haft kul med det, för jag vet inte hur många gånger man tror att någon av de viktigaste ska dö. Det är verkligen många som råkar illa ut här. Men jag har ju läst boken tidigare, så den här gången visste jag vem som skulle dö. Det blev inte lika spännade, men desto roligare att se hur Rowling har lagt upp alla falska alarm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar