lördag 3 mars 2012

Jellicoe Road


Jellicoe Road
av Melina Marchetta

Finns det någon bokbloggare som inte har läst "Jellicoe Road" nu eller? Jag tycker man har läst om den överallt. Och nu har jag också läst boken. Är den värd all uppmärksamhet? Ja, det tycker jag nog. Den är ju väldigt bra. Det finns säkert många ungdomsböcker som är lika bra, men det finns ju inget som hindrar att de också blir populära.

Först är det lite invecklat att få alla olika delar av handlingen klara för sig, men det är ju ingen nackdel. Bit efter bit faller allt på plats så att vi snart vet lika mycket som huvudpersonen Taylor. Hon har övergivits av sin mamma (och pappan kände hon aldrig) i en liten stad långt ute i bushen i Australien. Jellicoe, heter staden. Och Taylor har blivit kvar där. Det finns en statlig internatskola där hon bor och pluggar, när hon inte bor hos Hannah, en av de anställda på skolan. Hannah har ett hus, som aldrig verkar bli riktigt färdigbyggt, nära skolområdet.

Taylor är sistaårselev nu och har blivit ledare (? jag vet inte vad det kan heta på svenska) för sitt elevhem. Alla de andra elevhemsledarna är jättebra på att ta hand om och hålla koll på de yngre eleverna, men det är inte Taylor.

Dessutom har Taylor blivit vald till skolans ledare i territoriekrigen. I Jellicoe pågår under en tid varje år en extremt avancerad form av röda-vita rosen-lek. Varje år kommer kadetter från någon militärskola dit på någon sorts läger (manöver kanske de skulle kalla det?), och medan de är där är det krig mellan kadetter, internatskoleelever och ungdomar från staden Jellicoe. Varje lag har en ny ledare varje år (för kadetter och internatskoleelever p.g.a. att de förra ledarna har slutat skolan, och jag antar att stadsborna slutar engagera sig när de blir äldre än de i motståndarlagen). De kämpar efter invecklade regler om rätten till olika platser i området. Skolan har förlorat många viktiga platser som Taylor helst ska vinna tillbaka, tillsammans med sina medhjälpare/vänner Ben och Raffaella. Raffaella är från staden (en del internatskoleelever är ju det, i Raffys fall för att hennes föräldrar är lärare på den vanliga skolan i Jellicoe) och det verkar finnas nåt ouppklarat mellan henne och stadsbornas ledare Chaz Santangelo. Och det visar sig att kadetternas ledare i år är en viss Jonah Griggs. Taylor har haft att göra med honom förut, och där finns det definitivt något ouppklarat.

Överhuvudtaget blir årets territoriekrig inte som de brukar vara. Och samtidigt försvinner Hannah.

Territoriekrigen är en kul idé. Undrar om något sånt verkligen hade funkat, och kunnat pågå i så många år. Speciellt när det gäller stadsborna så borde nästan ungdomarnas föräldrar känna till saken vid det här laget. Men det handlar ju inte så mycket om krigen, utan det är mer något som får saker att hända och ett sätt att tvinga ihop personerna under ganska fientliga/dramatiska omständigheter. Det som är verkligt spännande är ju hur Taylor försöker få ihop vad som har hänt i hennes förflutna och som hon inte minns. Lite kan man så småningom räkna ut som läsare, men man får också många överraskningar. Bäst är nog ändå att personerna är väldigt trovärdiga. Även om de råkar ut för saker som inte alls är vanliga (kan man ju hoppas, åtminstone) så känns personerna levande och liksom vanliga. Inte tråkiga alltså, men inte helt osannolika heller.

En svensk översättning är på gång, så snart kommer "Jellicoe Road" (som är den amerikanska titeln, från början hette den "On the Jellicoe Road") kanske läsas av andra än vuxna bokbloggare. ;) Den ska heta "Jellicoe Road" på svenska också och kommer ut i maj.

3 kommentarer:

  1. Jag måste läsa "fel" bokbloggare för jag har aldrig hört talas om den här. Fast jag läser å andra sidan inte så många ungdomsböcker heller :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har stått väldigt mycket om den på Bokhora till exempel. :)

      Radera
    2. Aha, där har vi nog förklaringen .. ;)

      Radera