söndag 11 mars 2012

En smakebit på søndag (vecka 10)


Det här är veckans bidrag till Flukten fra virkelighetens smakebitsutmaning. Klicka på bilden ovanför för att läsa andras smakbitar från vad de läser den här söndagen, och information om hur du kan delta själv.

- Ja, tsaren er en hard herre ... Hvert år kommer nye fattigfolk til Petersburg. Fanger, jordløse, slaver tatt i krigen ... mange av dem svenske. Men også adelssønner, fint folk fra Moskva, ja endatil fra Ukraina og fjerne sletteland ... Alle sammen kommer de hit og får krøket ryggen i de evige sumpdemningene. Et ufattelig slit. De bygger stadig nye kanaler, nye demninger mot havet. Og hvert hus som skal bygges skal først få et fundament. Tusener av menn bærer steinen og jorden som skal til i fillesekker. Det sies at steinen hentes helt fra Ukraina, at jorden blir båret av slaver i måneders reise herfra ... uten vogner, uten trekkdyr, selv uten en eneste håndkjerre.
(May Grethe Lerum, "Slavenes by", s. 14)



"Slavenes by" är den elfte boken i serien om Livets døtre. Jag har inte kommit så långt i serien trots att började på den för flera år sedan. Det har inte riktigt blivit så att jag plockar upp nästa bok så fort en är utläst. Men det är ändå en spännande serie.

I förra boken blev det omöjligt för den unge sonen till Marja, som har varit huvudperson i de senaste böckerna, att stanna kvar i Norge. Det var uppror, och han var inblandad trots att han är så ung. Så det bestämdes att Marjas mystiska väninna Nadjana skulle resa iväg med honom. Nadjana är så mystisk att hon inte ens vet själv var hon kommer ifrån från början. ;-) Men hon tror att det kan vara från Ryssland.

7 kommentarer:

  1. Tusen takk for smakebiten:-) Har ikke lest denne serien, men jeg ble litt nysgjerrig så den er herved notert ned. Ha en fin søndag:-)))

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att den har kommit ut i en nyutgåva för några år sedan, så den borde i alla fall inte vara svår att få tag i. :)

      Radera
  2. Takk for smakebiten:)Ha en god Søndag!:)

    SvaraRadera
  3. Denne serien begynte jeg på for mange år siden, da den først kom ut. Jeg tror ikke jeg kom til bok elleve. Takk for smakebiten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi får väl se om jag kommer fram till sista boken. :)

      Radera
  4. Denne serien har jeg hørt om,
    takk for smakebiten :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att det var den STORA serien i den här genren på 90-talet. :)

      Radera