fredag 8 augusti 2008

Sølvskatten


Sølvskatten
av Trude Brænne Larssen

Detta är den allra sista delen i bokserien Rimfrost. Rime fortsätter att leta efter andra ättlingar till Bergfolket. Hon hoppas att hon ska kunna övertyga dem om att följa med av fri vilja. Bergfolket behöver dem, och det hade varit enklare och säkrare för ättlingarna att leva med dem. Men kommer alla se det på det sättet?

Jodå, det här var en spännande bok. Den förra slutade med en cliffhanger och Rime hann med fler äventyr än den händelsen i den här boken. Men det gjorde att slutet kom så plötsligt. Spänningen som byggdes upp blev liksom avklarad hux flux och strax efter det var alltså hela serien om Rime slut. Jag hade föredragit om slutet inte var så tvärt.

Men på det hela taget så är Rimfrost en bra bokserie, för de som gillar de här typiska norska serierna. Trude Brænne Larssen skriver så att man dras in i berättelsen. Dessutom är inte serien så typisk för sin genre (eller utgivningsform, kanske man ska säga). De flesta utspelar sig inte så här långt tillbaka i tiden (vid tiden för Norges kristnade). Även om serierna ofta är historiska verkar man i så fall föredra ca. 1600-1900-talet. Dessutom brukar det nog inte vara fullt så här mycket fantasy. Lite häxeri och synskhet kanske, men inte så mycket jättar/älvor/troll (inget av dessa är egentligen rätt ord för Bergfolket) Jag har ju i och för sig bara läst några få av alla dessa serien. Se Tones bokside för många, många fler.

Om man funderar på att läsa serien så rekommenderar jag att man börjar med serien Ulveøyne. Det är en 25 böcker lång serie som handlar om Rimes mor Ulva, och även om Rimes barndom och ungdomstid.

Rimfrost:
1. "Bortført"
2. "Alvesang"
3. "Banesår"
4. "Tidevann"
5. "Vendepunkt"
6. "Korsveien"
7. "Malstrøm"
8. "Bergtatt"
9. "Vargvinter"
10. "Frierferd"
11. "Blandet blod"
12. "Grenseland"
13. "Tapte år"
14. "Sølvskatten"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar