lördag 9 augusti 2008

Drömfakulteten


Drömfakulteten
av Sara Stridsberg

Ååååh. Så himla bra! Jag vet inte riktigt vad jag ska skriva om "Drömfakulteten" utom att jag tyckte att den var skitbra, men att det absolut inte är en bok jag kommer gå omkring och rekommendera. För udda och för mycket ångest. Men här kan jag ju göra det förstås. Läs den.

"Drömfakulteten" är en fantasi om Valerie Solanas liv. Alltså hon som skrev "SCUM Manifesto" och sköt Andy Warhol. Tydligen känner man till ganska lite om Solanas liv, och Sara Stridsberg har inte riktigt följt de fakta man faktiskt har. För detta är ju som sagt en fantasi, och inte en dokumentär.

Boken består av korta avsnitt. Bilder från Solanas sista dagar när hon ligger ensam och döende på ett hotell för socialfall blandas med scener från hennes liv och helt andra texter, som inte alltid handlar direkt om Solanas men som ändå bidrar till helheten. Det är mörkt och ångestladdat och fascinerande och väldigt, väldigt bra.

Sara Stridsberg fick Nordiska rådets litteraturpris 2007 för "Drömfakulteten". Hon har även översatt "SCUM Manifesto" och skrivit en pjäs som är baserad på "Drömfakulteten".

Sara Stridsbergs första roman, "Happy Sally" är för övrigt en av de böcker som har varit minst populär i min läsecirkel. Men jag tycker inte att man ska låta det avskräcka en om man är nyfiken på den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar