onsdag 20 augusti 2008

Flyga drake


Flyga drake
av Khaled Hosseini

Det här är en sån där bok som alla har läst och som dessutom har blivit film, men jag har undvikit den fram tills nu. Eller inte undvikit kanske men det har inte blivit av att jag har läst den. Säkert för att jag redan hade köpt den. Som vi alla vet behöver man inte läsa böckerna när man väl har köpt dem, utan då är det mer intressant att leta upp nya böcker att köpa. Den köpta boken har man i säkert förvar och kan läsa när man vill men de andra kanske försvinner! Hemska tanke!

"Flyga drake" berättas av Amir, som växer upp i Kabul medan det fortfarande var fredligt i landet. Amir är son till en förmögen och inflytelserik man som han avgudar, men Amir kan aldrig riktigt leva upp till faderns förväntningar. Han är helt enkelt feg. Under uppväxten är Amirs bäste vän Hassan, tjänarens son. Tjänarna tillhör ett annat folkslag än Amir, de är hazarer och har lägre status. Därför leker Amir bara med Hassan när inga andra kompisar är i närheten. Hassan är väldigt underdåning mot Amir, men han är också modig. Amir tycker inte riktigt om att hans egen pappa behandlar Hassan så väl, särskilt som Hassan har så många av de egenskaper som Amir borde ha haft. Både Amirs vänskap med Hassan och hans relation till sin pappa är komplicerade.

Så råkar Hassan ut för något och Amir sviker sin vän. Inte så lång tid därefter skiljs barndomsvännerna åt. Det blir oroligt i landet och Amir och hans pappa flyr till USA. Amir plågas alltid av dåligt samvete för att han inte försvarade Hassan den där gången. Men många år senare får han ett meddelande från en av pappans gamla vänner i Kabul. Han säger något kryptiskt att om Amir kommer till Kabul så kan han "ställa allt till rätta".

Berättelsen om barndomen i Kabul gillar jag, men boken tappar fart när Amir kommer till USA. Och slutet blir lite väl... mycket. Det är intressant (läs: hemskt) att läsa om hur Afghanistan förändrar sig från Amirs barndom till hans återkomst som vuxen, när talibanerna har tagit makten i landet. Men det blir lite väl mycket actionfilm över den sista delen av boken, även om det förstås knyter an till tidigare händelser och på så sätt är ett lämpligt slut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar