fredag 15 augusti 2008

Stadsdelsbibliotek

Bibliotek är inte helt fel egentligen. Massor av gratisböcker. :) Nackdelen är ju att man måste lämna tillbaka dem rätt snart. I Göteborg har lånetiden nyligen minskats till tre veckor. Besvärligt för mig, som gärna plockar på mig massor av böcker och liksom låter dem "ligga till sig" innan jag börjar läsa.

Man hittar nästan extra mycket när man är i ett bibliotek som man aldrig har besökt förr. Alltså, man hittar kanske inte så bra där om man hade tänkt sig något särskilt, men man hittar desto fler böcker som man inte hade tänkt sig men som ser lockande ut.

Igår var jag på ett bibliotek där jag aldrig har varit förr, nämligen Kortedala bibliotek. Jag letade efter en särskild bok, nämligen den vi ska ha läst till nästa träff med läsecirkeln. Just den här gången är det en gammal bok av en författare som känns rätt bortglömd. Jag har i alla fall aldrig läst något av honom, även om man ibland ser hans böcker i second hand-butiker. Gösta Gustaf-Janson. Är det någon som läser här som känner till honom? Faktiskt så fanns den här specifika boken som vi ska läsa på ett antal bibliotek i Göteborg. Tur att det finns en gemensam katalog på nätet så att man kan se var den finns och vilka av dessa som redan är utlånade. Så smart och användbart.

Mitt närmaste exemplar skulle finnas i Västra Frölunda, men där hade någon annan hunnit före! Jag misstänker någon i läsecirkeln. Så det fick bli Kortedala i stället. Jag bodde inte så långt därifrån tidigare, men jag har aldrig varit där. Jag bodde nämligen nästan alldeles bredvid Bergsjöns bibliotek och till Kortedala måste man ju åka spårvagn. Kortedala bibliotek visade sig vara större än jag hade trott. Ungefär lika stort som Bergsjöns bibliotek tror jag, men det syns inte lika tydligt utifrån utan ligger lite "dolt" en trappa upp.

Förutom boken jag letade efter så "råkade" jag få med mig en ungdomsbok med samisk anknytning, lite japanska spökhistorier och en norsk roman. I den norska hyllan hittade jag egentligen många fler böcker jag ville ha, men det får bli nästa gång. Jag har just nu 14 låneböcker hemma. Hur ska jag hinna? (Ja, jag vet att jag kan låna om, men tänk om det plötsligt bildas kö på mina böcker! Då får man väl inte låna om?) Lyxproblem. :)

Kortedala bibliotek har förresten en blogg.


Apropå bibliotek så får jag väl skriva att jag och Morina inte alls köpte hälften av de gallrade böckerna på Ålidshemsbiblioteket, som jag så överdrivet påstod igår. Morina påpekar att det inte kan ha varit mer än en fjärdedel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar