måndag 25 augusti 2008

Polly's March


Polly's March
av Linda Newbery

Den fjärde boken i The Historical House-serien handlar om suffragettrörelsen. Inte det vanligaste ämnet i en barn/ungdomsbok, tror jag. Jag kan inte komma på särskilt många som handlar om det i alla fall.

Huvudpersonen i den här boken, som utspelar sig före krigsutbrottet 1914, bor förstås på nummer 6 Chelsea Walk. Sedan föregående bok har huset genomgått stora förändringar. Numera är det uppdelat i tre lägenheter. Fram tills nyligen har Pollys bästa vän Lily bott i lägenheten ovanpå, men hennes familj har flyttat. Nu ska två ogifta kvinnor flytta i Lilys gamla lägenhet. Polly är säker på att de kommer vara ett par tråkiga och gnälliga gamla tanter.

Men Edwina och Violet (de vill att Polly ska kalla dem vid förnamn) är inte särskilt gamla, och de är inte tråkiga. De är suffragetter, som Polly har hört talas om. Edwina har just släppts ut från fängelset enligt the Cat and Mouse Act och är väldigt svag, men det verkar inte ha minskat hennes kampvilja. Violet kallar sig suffragist (inte suffragett) och använder inte lika extrema medel som väninnan, även om det slutgiltiga målet är detsamma. Polly intresserar sig för deras argument och tänker över sin egen situation. Egentligen är det ju helt vansinnigt att den otrevlige och retsamme grannpojken ska få rösta när han blir stor, men inte hon själv.

Polly bestämmer sig för att delta i kampen och gå med i en protestmarsch som ska hållas snart. Men ska hon våga och hur ska hon lyckas smita iväg? Hennes pappa tycker ju att suffragettrörelsen är helt förfärlig, och när han fick reda på vad familjen fått för grannar förbjöd han genast Polly från att ha med dem att göra.

Jag är imponerad över det spännande ämnesvalet, och att man får reda på så mycket om suffragettrörelsen utan att det blir som en lärobok. Visserligen kan de båda rösträttskämparna slå över till föreläsnings-mode, men det känns ju rätt trovärdigt i sammanhanget. Folk med en speciell övertygelse gör ju det ibland. Det här är den mest intressanta boken i serien hittills. De kan läsas helt fristående, om man skulle vilja det.

The Historical House:
1. "Mary Ann & Miss Mozart" (Ann Turnbull)
2. "Lizzie's Wish" (Adèle Geras)
3. "Cecily's Portrait" (Adèle Geras)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar