lördag 30 augusti 2008

Lästrio: Tantsnusk

Ny Lästrio. Den här gången på temat tantsnusk. Petra skriver: FNL står för flärd, njutning och lidelse. Eller om man vill förälskelse, nöje och lyx. Man kan också säga tantsnusk. Tänk Sidney Sheldon, Jackie Collins eller Judith Krantz!

Tänk Klassträffen, Tracys hämd, Hollywoodfruar! FNL-böcker har mycket av allt, oändlig lyx, svartsjuka, passion, vänskap, otrohet och hämd.


Vilka är era tre favoriter?


1. Norska kiosklitteraturserier

Av en eller annan märklig anledning är det populärt med oändligt långa bokserier av kanske inte så jättehög kvalitet* i Norge. Helst ska de vara skrivna av norska författare och utspela sig i Norge. Extra populära blir de gärna i den del av landet där de utspelar sig. Jag vet inga hur många serier av den här sorten det finns, men åtminstone ett 80-tal. De flesta är förstås redan slutförda, och många går bara att få tag på begagnade. Men det händer att det blir en ny utgivningsomgång några år efter att de har tagit slut. Kongsdøtrene fick en extra bok i sin nyutgåva, och flera serier ges ut som 2-i-1-böcker andra omgången.

Nu passar väl inte riktigt flärd och lyx som beskrivning på de flesta av de här böckerna. De utspelar sig ofta i historisk tid, och inte sällan lever huvudpersonerna under enkla förhållanden. Men tantsnusk är de för det mesta. Eller husmorsporno som man säger i Norge. En av de äldsta serierna är Margit Sandemos Sagan om Isfolket. Även om hon bara är halvnorsk och dessutom skriver på svenska så gavs den ju ut på ett norskt förlag (det svenska förlaget är någon sorts dotter- eller systerbolag).

Jag hinner förstås inte läsa så många av de här serierna, men jag är väldigt fascinerad av dem och tycker om att läsa om dem. Tones bokside är en guldgruva. Missa inte den alfabetiska listan över bokserietitlar!

*Att kvaliteten kanske är sådär beror nog mycket på att det ska komma ut en bok varannan eller var tredje månad.


2. Främlingen-serien av Diana Gabaldon

En väldigt spännande serie, som trots att böckerna ibland är vansinnigt tjocka går snabbt att läsa. Fast jag har faktiskt bara läst de första fem böckerna eller så. Jag borde definitivt läsa om dem innan jag fortsätter, för det börjar bli en del år sedan. Det finns även en serie spinoff-böcker om Lord John Grey, en intressant bikaraktär.

För många år sedan läste en av mina kompisar de här böckerna med stort nöje. En dag upptäckte hon att hennes sambo hade börjat läsa i den första. Då blev hon plötsligt generad, för det är definitivt tantsnusk! Även om det kanske inte är sååå mycket flärd här heller. Handlar om en 1900-talskvinna som råkar hamna i 1700-talets Skottland och de äventyr hon råkar ut för där, och så småningom i Amerika.


3. "Pärlor" av Celia Brayfield

Den här boken passar i alla fall in på den här "flärd, lyx, njutning"-grejen. Jag tyckte om den i tonåren, men när jag läste om den för några år sedan blev jag en smula besviken. Men det hindrade mig inte från att köpa "Juveler" av samma författare på second hand. Böckerna hör inte ihop, trots att titlarna liknar varandra. Men även "Juveler" verkar vara en storslagen släktsaga.


Ja, och så tantsnuskparodierna som jag och Kristin har skrivit ihop, men det kanske är lite ego att säga att det är mina favoriter. :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar