lördag 16 augusti 2008

Rickard III


Rickard III
av William Shakespeare

Jag och min syster brukar alltid gå och se teatergruppen 1 2 3 Schtunks commedia dell'arte-versioner av Shakespeares pjäser på somrarna. De brukar ha en eller två olika föreställningar som spelas flera gånger i veckan i ungefär en månad i ett cirkustält bredvid Varbergs fästning. Årets pjäs var Rickard III. Extra kul eftersom både jag och min syster har sett just den pjäsen i olika "normala" uppsättningar. Men sommarslöa som vi var så missade vi alla föreställningarna. När vi sent om sider skulle kolla vilka dagar pjäsen skulle spelas så hade sista föreställningen redan varit. Typiskt. Nu skulle vi bli tvungna att vänta och hoppas på att den skulle komma på turné till nåt vettigt ställe (t. ex. Göteborg) under hösten.

Men jag kunde ju åtminstone läsa pjäsen. Alltid något.

Nu förstår jag varför jag inte riktigt hängde med i handlingen när jag såg den med Royal Shakespeare Company. Det är ca. 40 namngivna personer med i pjäsen och flera har snarlika namn (ungefär som i TV-serien The Tudors, där jag också hade svårt att hålla reda på folk). Och så är folk släkt på olika sätt och det är dessutom viktigt för handlingen. Det hade nog varit bättre om jag hade läst pjäsen innan jag såg den... Men det är en intressant pjäs om Rickard, hertig av Gloucester, som intrigerar och mördar för att ta över tronen. Invecklat, men bra. Jag fortsätter mitt långsiktiga projekt med alla läsa alla Shakespearepjäser.

Och, när jag hade läst klart pjäsen upptäckte jag att 1 2 3 Schtunk skulle spela sin version på Göteborgs kulturkalas. Så då fick jag och min syster se den i alla fall och den var lika rolig som vi hade tänkt oss. :)

Rickard III (Lasse Beischer) och hans kompis Buckingham (Henri Kokko, som spelade alla roller utom två). Man kan anta att de planerar något lömskt.
Bilden är tagen av min syster.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar