måndag 18 augusti 2008

Lizzie's Wish


Lizzie's Wish
av Adèle Geras

"Lizzie's Wish" är den andra boken i The Historical House-serien, om man läser dem i den ordning de utspelar sig. Från början var detta den första i serien. Därför finns det inga hänvisningar till föregående bok i den här boken. I stället kan man tänka sig att de tre författarna har hittat på historien med trädet i trädgården som en detalj som man ska kunna följa i böckerna. I den här boken kämpar nämligen huvudpersonen Lizzie med att försöka få en valnöt att gro så att hon kan plantera ut den i trädgården framför huset där alla böckerna utspelar sig.

Huset har förändrat sig en del sedan 1700-talet, då "Mary Ann & Miss Mozart" utspelade sig. Då var det internatskola och låg i byn Chelsea, men i "Lizzie's Wish" har det blivit 1857 och huset är privatbostad. Det verkar också som om Chelsea har hunnit växa ihop med London. Varje bok i serien har en sida med bilder på husets planlösning i just den boken, och man kan lägga märke till att det numera finns badrum inomhus. Såna små detaljer är alltid roliga. :)

Lizzie kommer från landet. Hennes pappa är död och hennes mamma har gift om sig med en präst som Lizzie inte tycker om. Nu väntar mamman barn och Lizzie skickas till sin farbror i stan för att mamman ska få lugn och ro. Lizzie tycker att det ska bli spännande att få bo lite i staden och roligt att träffa sina kusiner igen. Det är många som bor i farbroderns hus. han själv och hans fru och deras tre barn förstås, men också Lizzies farmor och hennes andre farbror, som är vresig och plågad av mardrömmar efter sina upplevelser i krimkriget. Lizzie är rädd för honom.

Även om hon förstås tycker om sin släkt så saknar Lizzie sin sin mamma och sitt hem, särskilt trädgården. Hon är intresserad av växter och hennes dröm är att bli trädgårdsmästare när hon blir stor. Men det är ju inte ett yrke för kvinnor...

Drömmar och förhoppningar verkar vara ett tema i serien. Alla böckerna skulle kunna heta något med Wish egentligen, inte bara denna.


The Historical House:
1. "Mary Ann & Miss Mozart" (Ann Turnbull)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar