lördag 16 augusti 2008

Mary Ann & Miss Mozart


Mary Ann & Miss Mozart
av Ann Turnbull

The Historical House är ett samarbete mellan tre brittiska barnboksförfattare - Ann Turnbull, Adèle Geras och Linda Newbery. Jag kan inte påstå att namnen låter bekanta, men allihop verkar ha skrivit många böcker. Från början var The Historical House en trilogi. Författarna skrev en bok var om tre olika flickor som alla bott i samma hus i Chelsea i London men under helt olika tidsperioder. En under den viktorianska perioden, en under första världskriget och en under andra världskriget. Senare skrev de ytterligare varsin bok om tre flickor till som bott i det här huset, på nummer 6 Chelsea Walk (undrar om gatan finns i verkligheten). Om man läser böckerna i den ordning de utspelar sig så blir "Mary Ann & Miss Mozart" den första boken i serien, trots att den är en av de tre böcker som skrevs senare.

Egentligen är väl böckerna tänkta för de som är i samma ålder som hjältinnorna eller lite yngre, men att följa förändringarna i ett hus under ett par århundraden (bilder över planlösningen i varje bok) och med utlovade kopplingar mellan de olika böckerna... Jag kunde inte motstå att låna dem. Jag hade garanterat älskat dem när jag var i "rätt" ålder. Som vuxen tycker jag att de är välskrivna och trovärdiga. Hittills åtminstone. Jag har ju faktiskt inte hunnit läsa böcker av alla författarna än.

1764, under Mary Anns tid i huset, ligger det faktiskt inte i London. Chelsea är en by ett par miles från staden. Mary Ann kommer från London där hennes pappa är verksam som köpman och hon drömmer om att bli operasångerska. Hon har en bra röst men att sjunga offentligt är inte riktigt respektabelt. Men det är trevligt i den privata kretsen och Mary Ann får ta sång- och musiklektioner på sin flickskola. Ja, det är flickskolan som är själva HUSET. Det är en liten skola med bara några få elever, och de lär sig saker som fina unga damer bör kunna. Utbildningen har inget värde i sig utom att de ska fint gifta. Men Mary Ann har inte gett upp sina sångdrömmar och hennes ambition förstärks när hon får se en konsert med underbarnen Nannerl och Wolfgang Mozart.

Men så kommer ett chockbesked. Hennes pappa är nästan ruinerad och efter den redan betalda terminen kommer Mary Ann inte kunna fortsätta i skolan. Hur ska det gå med hennes drömmar om hon inte får fortsätta med sånglektionerna?

Ja, det får man ju inte veta eftersom boken inte sträcker sig så långt in i framtiden. Jag hoppas ju förstås att Mary Ann kanske omnämns i en senare bok. Fast eftersom de utspelar sig minst hundra år in i framtiden kanske man inte riktigt minns hennes eventuella sångkarriär då... Däremot får man i "Mary Ann & Miss Mozart" läsa om Mary Anns desperata planer för hur hon ska kunna fortsätta i skolan och vad dessa leder till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar