söndag 3 augusti 2008

Tillbaka till Austar IV

Lite "jamen apropå det"-googlande avslöjar att Jane Yolen har skrivit en uppföljare till sin Drak-trilogi från 80-talet. Jag läste trilogin flera gånger när jag var yngre (de svenska översättningarna kom ut 1987-88 och var huvudböcker i en bokklubb jag var med i) och tyckte mycket om böckerna, trots att de ibland var lite svåra att hänga med i när det handlade om politik.

Böckerna utspelar sig på planeten Austar IV, som är baserad på Australien, även om jag inte fattade det då. Det är en gammal fångkoloni, men numera har det utvecklats ett eget samhälle där. Planeten är i stort sett ett ökenlandskap, och det viktigaste inhemska djuret är draken. Dessa föds upp för köttet, men också för att användas i drakstrider, som är en populär publiksport. Det finns stora pengar att tjäna på vadslagning. Slavpojken Jakkin drömmer om att äga och träna en egen drake, men det är inte särskilt sannolikt. Tills en av hans ägares avelshonor har lagt ägg, och man har räknat fel på antalet. Plötsligt har Jakkin en chans att stjäla ett ägg och kanske inte bli upptäckt!

På engelska heter trilogin The Pit Dragon Trilogy och böckerna är:

1. "Dragon's Blood" (på svenska: "Den röda draken")
2. "Heart's Blood" (på svenska: "Drakens kraft")
3. "A Sending of Dragons" (på svenska: "Drakungarna")

Det blir spännande att se vad som händer i den nya boken. :) Enligt www.janeyolen.com: "I finished DRAGON'S HEART, the fourth Pit Dragon book (finally) this summer. It runs 92,000 words. And if all goes well, it could be out as early as Spring 09."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar