lördag 30 augusti 2008

Då oskulden och friden

Då oskulden och friden
av Gösta Gustaf-Janson

Den senaste läsecirkelsboken var ett ganska udda val. Mitt intryck är inte att särskilt många läser Gösta Gustaf-Janson nuförtiden. Jag kände till namnet innan förslaget togs upp i läsecirkeln, men bara för att man ofta ser hans böcker på loppisar. Om det nu skulle vara så att Gustaf-Janson verkligen var Bo Baldersson så har han väl fler läsare kvar... Gustaf-Janson är en av de "misstänkta", och det ska finnas en alldeles ny bok som försöker bevisa den här teorin. "Gösta Gustaf-Janson som Bo Baldersson" av Jörgen Dicander.

"Då oskulden och friden" är den första delen i en serie på fem böcker, som alla har fått titlar efter rader ur Anna Maria Lenngrens Pojkarne. Gustaf-Jansons böcker lär ofta utspela sig i Rydsholm (som ska föreställa Djursholm) och det gör även "Då oskulden och friden". Det handlar om fint folk alltså. Åtminstone när de gäller två av de tre familjer som står i centrum. Den tredje familjen är nyrik och nyinflyttad, och har svårt att komma in i gemenskapen. Mest handlar det om ungdomarna i de tre familjerna. Några av dem trasslar till det och frågan är om man ska lyckas avvärja skandal, men annars är det inga stora saker som händer.

I läsecirkeln diskuterade vi lite om författaren driver med sina karaktärer eller inte, eftersom de ofta beskrivs på ett sätt som man kan le åt. Kanske lite både och? Det händer ju att de uppför sig löjligt, men inte alltid förstås.

Något som blir lite speciellt när man läser boken nu är att den utspelar sig på 20-talet, men den skrevs på 60-talet och ibland kommer det upplysningar som jämför företeelser i dåtiden med nutiden. Men "nutiden" är alltså nästan lika avlägsen för dagens läsare som 20-talet var för de som läste boken när den kom ut.

"Då oskulden och friden" är faktiskt en ganska lättläst bok, bortsett från att jag inte riktigt lyckades hålla reda på alla karaktärer till en början. Jag kan tänka mig att det skulle bli enklare i kommande böcker, för nu vet man ju vem som tillhör vilken familj. Men jag vet ju inte om jag kommer fortsätta läsa förstås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar