torsdag 21 augusti 2008

Cecily's Portrait


Cecily's Portrait
av Adèle Geras

"Cecily's Portrait" är kronologiskt sett den tredje boken i The Historical House. Den tillhör de senast utgivna, vilket gör att den har små hänvisningar till både "Mary Ann & Miss Mozart" och "Lizzie's Wish". Det är samma författare som har skrivit både "Cecily's Portrait" och "Lizzie's Wish", och eftersom den här boken inte utspelar sig så väldigt långt senare än den föregående (denna utspelar sig år 1895, 38 år efter den förra) så återkommer några av karaktärerna. :-) Huset är fortfarande i samma släkts ägo.

Huset är sig också ganska likt. Den stora skillnaden är att i stället för storfamiljen i "Lizzie's Wish" så bor här numera bara tre personer, om man inte räknar tjänstefolket. Det är tolvåriga Cecily, hennes lillebror Sam på sex år och deras pappa. I stadsdelen Chelsea bor det numera en del konstnärer. Cecily lär känna den vuxna dottern till en konstnär, som även hon är en sorts konstnär. Rosalind är fotograf. Själv tror hon mycket på sin konstart och Cecily är även hon entusiastisk, medan Rosalinds far menar att fotografering är ett hantverk, absolut inte konst.

Cecily börjar fantisera om hur det vore om hennes pappa och Rosalind gifte sig. Då kunde hon själv bli assistent åt Rosalind. Tyvärr har hennes pappa en väninna, miss Braithwaite, som hela tiden förstör Cecilys planer. Cecily tycker att miss Braithwaite är tråkig, men det är svårt att veta vad hennes pappa tycker.

Det slutar inte som jag hade förväntat mig. Nu får ni bara gissa vad jag trodde om slutet.

Som vanligt i den här serien är "Cecily's Portrait" en välskriven bok, som jag tycker ger en känsla för tiden (som jag föreställer mig den). Och det är roligt att följa husets historia på det här sättet. Det blir samtidigt hela landets historia.

The Historical House:
1. "Mary Ann & Miss Mozart" (Ann Turnbull)
2. "Lizzie's Wish" (Adèle Geras)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar