fredag 1 augusti 2008

Diary of a Chav: Slinging the Bling


Diary of a Chav: Slinging the Bling
av Grace Dent

I fortsättningen på "Diary of a Chav: Trainers V. Tiaras" har det gått ett halvår utan dagboksanteckningar. Shiraz Bailey Woodväntar på att få reda på sina GCSE-resultat och jobbar med att laga flottig mat på et ställe som heter "Mr Yolk". Hennes mamma är jättenöjd över att åtminstone ett av hennes barn jobbar och betalar för sig hemma, i motsats till Shiraz storasyster Cava-Sue, som läste vidare men inte har nåt jobb för det. Cava-Sue och hennes pojkvän ska ut och resa, och har tydligen inga planer om att göra nytta för sig inom den närmsta framtiden. Så när det visar sig att Shiraz har klarat sina GCSEs och att hon också vill plugga vidare blir mamma inte. alls. nöjd.

Shiraz bästa kompis Carrie får ett helt annat bemötande hemma när hon vill läsa vidare. Hennes föräldrar ordnar en fest för henne etc. etc. Förvånande nog har Uma Brunton-Fletcher klarat sina GSCEs och ska börja i Sixth Form hon också. Förvånande eftersom Shiraz inte ser sig själv som en chav (det är ett skällsord), men hela familjen Brunton-Fletcher är extremt chav. De har t.o.m. ett gammalt kylskåp i trädgården.

Shiraz börjar ifrågasätta om hennes pojkvän verkligen är den rätte. Visst, han är söt och snäll mot henne, och alla i familjen Wood avgudar honom, men han har inga framtidsdrömmar utöver att skaffa lägenhet och bilda familj i samma område som han kommer ifrån. Och vänta lite här - han menar alltså att det är Shiraz han vill bilda den här familjen med! Men hon vill ju lämna Goodmayes och uppleva saker. I Sixth Form finns det även elever som tidigare har gått på andra skolor, bl.a. Joshua, som kommer från den fina delen av Goodmayes. Tillsammans med honom kanske Shiraz kan förverkliga sina drömmar.

De här böckerna är jätteroliga och Shiraz är så himla sympatisk. Jag måste ta och beställa de andra två böckerna som har kommit ut hittills. :)

You'd think that a bunch of folk with funny teeth and flappy ears who don't work for a living and are always getting drunk would get on Mum's wick-end. When it was the Brunton-Fletchers doing it she kept a log-book of complaints and tried to get them moved to Hastings on an ASBO. But with the Royal Family it's different.
- Angående mammans entusiasm när hon får höra att prins Charles ska komma till Shiraz skola.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar