söndag 2 juli 2006

Bortført


Bortført
av Trude Brænne Larssen

Trude Brænne Larssens första bokserie var den 25 böcker långa Ulveøyne, som gavs ut mellan 1996 och 2000. I centum stod trälflickan Ulva (det utspelar sig på vikingatiden), som vägrar finna sig i sitt öde utan rymmer och råkar ut för en rad spännade äventyr. Bland de viktigaste personerna fanns så småningom Ulvas dotter Rime. Rime har en ganska speciell härkomst och dessutom ett särpräglat utseende. Hennes hår är, och har alltid varit, kritvitt. Inte ljusblont alltså, utan just vitt. Därav namnet (rim = frost). Det vita håret skrämmer folk, och därför brukar hon dölja det.

I den nya serien Rimfrost är alltså en fortsättning på Ulveøyne, och här är det Rime som är huvudperson. Det sägs att hon är trollkunnig, även om Rime själv hävdar att det enda hon har är kunskap om läkeörter. En dag kommer Håkon jarls män för att hämta henne. Rime vet inte exakt vad det är jarlen vill, men hon tippar på att det inte är nåt bra för henne. Så hon smiter.

Rime har en hemlighet, och det är den jarlen vill åt. Men det är inget som går att dela med sig av, även om han tror det, och dessutom är det inte något att stå efter. Snarare är det så att det är just detta som är den stora tragedin i Rimes liv.

Nu är jag nyfiken på hur det ska gå för Rime. Jag har redan två böcker till i serien och de kommer jag nog att läsa snart. Min syster har redan läst de första tre böckerna och hon verkar gilla dem. Vi har båda läst Ulveøyne tidigare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar