tisdag 4 januari 2011

Ghost of Hoppers


Ghost of Hoppers
av Jaime Hernandez

Jag älskar att personerna i Locas-berättelserna åldras och förändras under seriens gång. Nu har jag ju läst serien under bara sex år, så utvecklingen har gått snabbare för mig. Egentligen dök ju t.ex. Maggie Chascarillo, som är den centrala karaktären i "Ghost of Hoppers", upp första gången 1982. Då var hon väl tonåring, cool, men lite osäker, punkare och åkte på äventyr i sitt jobb som "pro-solar mechanic". Nu är jag nästan framme i nutid, och i "Ghost of Hoppers" är Maggie i fyrtioårsåldern, inte längre så cool men fortfarande osäker på sig själv, och hon jobbar som bovärd (eller vad man ska kalla det) i ett lägenhetskomplex i Los Angeles. Eftersom det är många tillbakablickar - just här är kanske flashbacks ett mer korrekt uttryck - så får man även möta Maggie som tonåring och till och med som småbarn, men i stort sett är hon vuxen och inte så glamourös och spännande som förr.

Hon träffar Vivian Solis, som bär det träffande öknamnet Frogmouth. Vivian är skitsnygg, men vräker ur sig den ena grodan värre än den andra, och verkar aldrig har något vänligt att säga om någon. Ganska långt från Maggie, som tror gott om de flesta. Maggie och Vivian är på väg att inleda ett förhållande, men, ehm, de vill inte riktigt ha ut samma saker av relationen. Maggie uppoffrar sig för Vivian, och hon uppoffrar sig för Izzy, som behöver någonstans att bo ett par nätter i LA. De går waaay back (uppvuxna i samma område, Izzy brukade passa Maggie när hon var liten), men Izzys psykiska problem gör att inte ens Maggie orkar med henne riktigt. Nu är det riktigt illa, och det går så långt att till och med Maggie börjar se märkliga saker.

Det handlar mycket om gamla vänner och tidens gång. Izzy är inte den enda från Hoppers som Maggie återser under de här dagarna. Alla möjliga verkar ha hamnat i Los Angeles. Det är så roligt att läsa om när Maggie träffar folk som också har blivit lite äldre och som har haft sina egna liv under de här åren. Alla har så mycket historia. De har familjer, vänner, ovänner, gemensamma minnen ... Maggie träffar till och med Hopey, sin bästa vän och, får man väl säga, stora kärlek. Båda träffar andra, antagligen för det mesta. Maggie är nästan alltid kär i olika män, och var faktiskt gift ett tag, men förr eller senare blir det alltid hon och Hopey igen.


Love and Rockets "Volume 1":
1. "Music For Mechanics" (Los Bros Hernandez)
2. "Chelo's Burden" (Och här med.) (Los Bros Hernandez)
3. "Las Mujeres Perdidas" (Los Bros Hernandez)
4. "Tears From Heaven" (Och här.) (Los Bros Hernandez)
5. "The House of Raging Women" (Los Bros Hernandez)
6. "Duck Feet" (Los Bros Hernandez)
7. "The Death of Speedy" (Jaime Hernandez)
8. "Blood of Palomar" (Gilbert Hernandez)
9. "Flies On the Ceiling" (Los Bros Hernandez)
10. "Love and Rockets X" (Gilbert Hernandez)
11. "Wigwam Bam" (Och här.) (Jaime Hernandez)
12. "Poison River" (Gilbert Hernandez)
13. "Chester Square" (Jaime Hernandez)
14. "Luba Conquers the World" (Gilbert Hernandez)
15. "Hernandez Satyricon" (Los Bros Hernandez)

Mer av Gilbert Hernandez:
- "Fear of Comics"
The Luba Trilogy:
1. "Luba In America"
2. "Luba: The Book of Ofelia"
3. "Three Daughters"

Mer av Jaime Hernandez:
- "Whoa Nellie!"
- "Locas In Love"
- "Dicks and Deedees"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar