måndag 31 januari 2011

Nattpappan


Nattpappan
av Maria Gripe

Har jag sett "Nattpappan" på TV någon gång? Jag tror inte att jag har läst den, men jag är inte helt säker. Jag kommer inte ihåg allt jag läste när jag var liten. Förutsättningarna för berättelsen känner jag i alla fall igen. Julia, som egentligen heter något annat, som vi inte får veta, ska vara ensam hemma på nätterna eftersom hennes mamma jobbar då och hon inte har någon pappa. Men mamman är inte riktigt nöjd med det, dottern är ju inte så gammal. Hon annonserar efter en nattlig barnvakt och en ung man svarar på annonsen, eftersom det är ett extraknäck som skulle passa honom utmärkt. (Undrar om han verkligen hade fått jobbet idag. Inte utan utdrag ur brottsregistret, säkert.) Han kan sova eller läsa, och så kan han ha med sin uggla Smuggel.

Julia är lite sur över att tvingas ha barnvakt först, men snart blir hon och Nattpappan vänner. Men de dumma barnen i skolan vet ju inget om Nattpappor. De tror att hon hittar på. Något måste göras, bestämmer Julia. De måste skriva en bok.

Trevlig barn-klassiker som jag alltså kanske, kanske inte, hade läst tidigare. Vem vet? Och, räknas det även om man inte minns det? Bra att ha läst (om?) den i alla fall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar