torsdag 27 januari 2011

Sigrids hemlighet


Sigrids hemlighet
av Karin Wahlberg

Det här är andra delen i romanserien Släkten, där alla böcker ska handla om människor ur samma släkt, men under olika tidsperioder, och alla böcker kommer skrivas av olika författare. Den första boken heter "Blandat blod" och var skriven av Katarina Mazetti. Andra delen är som sagt skriven av Karin Wahlberg och det är Catharina Ingelman-Sundberg som har skrivit den tredje boken, "Tempelbranden". Den sistnämnda har ju skrivit om ungefär den tiden förr (kanske är det 1100-tal i hennes bok?), men så vitt jag vet har varken Mazetti eller Wahlberg skrivit historiska romaner tidigare.

I den första boken var det väldigt dramatiskt, men där saknade jag djupare personskildringar. Här är det snarare tvärtom. Man kommer ganska nära Sigrids och hennes mors tankar, men det händer inte så mycket. Början är ju förstås dramatiskt, när flickan Sigrid råkar ut för det som ska komma att bli hennes hemlighet. Sedan får man läsa om den närmaste tiden mycket detaljerat. Det är oroligt i landet. Det är 1000-tal i Sigtuna-trakten. Kungen förespråkar kristendom, ofta med våldsamma metoder, men vissa håller på det gamla. Dock inte Sigrids familj, där särskilt modern är djupt kristen. Men många gamla seder lever kvar även på den här familjens storgård.

Jag har inte varit riktigt nöjd med den här serien hittills, men eftersom det alltid är en ny författare så kommer jag nog fortsätta följa den ändå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar