lördag 1 januari 2011

Britt, Karin och Ann-Marie


Britt, Karin och Ann-Marie
av Disa Netterström-Jonsson

I den här boken reser Britts mamma och styvfar bort i ca ett halvår och lämnar de fyra barnen ensamma i huset i Stockholm. Som man ju gör ... Visserligen har de någon sorts hushållerska som ska ordna med mat och sånt, men ändå ... Britt är väl vuxen förstås. Nitton år har hon hunnit bli. Hon har ju jobbat på kontor i flera år redan. Hennes systrar bör vara fjorton och femton år gamla vid det här laget och lillebror Matts omkring tolv. Fjortonåriga Ann-Marie är väldigt flamsig och tror att hon är mycket vuxnare än vad hon egentligen är. Tidigare har hon och Karin, som är ett år äldre och mycket mer sansad, varit bästa vänner, men nu umgås Ann-Marie hellre med en lite äldre flicka, som har dåligt inflytande på henne. Britt har svårt att handskas med Ann-Marie, och Ann-Marie råkar ut för en väldigt obehaglig händelse. Karin råkar också ut för något omvälvande, men det är trevligare och stillsammare.

Britt har aldrig riktigt trivts med sitt jobb, och både hennes fästman och hennes vänner tycker att hon ska se sig om efter ett nytt, nu när hon har några års erfarenhet av kontorsarbete. Men själv vet hon inte riktigt. Hon skulle vilja höra vad hennes mamma och styvfadern har att säga först.

Den här boken känns lite mer som en "normal" flickbok än de tidigare böckerna. Äntligen är det lov att vara lite missnöjd med tillvaron och försöka göra något åt det! Och Karin och Ann-Marie är inte lika perfekta som sin syster och råkar ut för sånt som man förväntar sig av en flickbok. Böckerna är från 40-talet och jag förstår att de funkade då och på 50-talet (när mina exemplar är tryckta), men på 60- eller 70-talet måste de ha börjat kännas väldigt omoderna. Jag tycker ändå att de är rätt kul att läsa dem och så gillar jag omslagsbilderna, men som ungdomsbok att känna igen sig i - mycket tveksamt.

Tidigare böcker i serien:
1. "Britt möter allvaret"
2. "Britt och sommaren"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar