måndag 31 januari 2011

Historiska romanens ABC: T


Historiska romanens ABC:
Utmaningen är en boktitel på veckans bokstav, en författare på veckans bokstav samt veckans specialteman. T.ex. teater, Toscana, trolleri eller tvillingar. Eller valfritt tema på T.


1. "These Old Shades" av Georgette Heyer, som jag läste nyligen. Inte högsta klassens litteratur, men kul!

2. Det är visserligen inte en roman, men jag vill ändå tipsa om Stella Tillyards bok "Aristokrater". Det är en bok om fyra adliga brittiska systrar på 1700-1800-talet, baserat på de många brev de skrev till varandra (och andra) genom åren. Väldigt bra. Har också blivit en sevärd miniserie.

3. a) Jag läste de första delarna i en bokserie av Claire Rayner för massor av år sedan. "Gatans barn" och "Teaterbarn", hette de första delarna. De utspelade sig på 1800-talet i England, där en pojke som lever på gatan på något sätt får en chans att komma upp sig i världen. Han får en himla massa barn, och minst en har teaterdrömmar, men det vill inte pappan höra talas om. Jag vet inte hur det gick på slutet, för det finns fler delar i serien än vad jag har läst. Faktiskt tolv delar totalt, men jag tror inte att det finns mer än fyra eller fem på svenska.

3. b) Tjänstefolk kan man läsa om i Kaoru Moris manga Emma, som även de handlar om 1800-talets England.

2 kommentarer:

  1. Kan bara hålla med när det gäller Aristokrater, mycket bra och intressant.

    SvaraRadera
  2. Kul att vi är fler som gillar den. TV-serien var faktiskt inte heller helt fel.

    SvaraRadera