lördag 22 januari 2011

Diary of a Snob: Money Can't Buy Me Love


Diary of a Snob: Money Can't Buy Me Love
av Grace Dent

Fortsättningen på "Diary of a Snob: Poor Little Rich Girl", om den snorrika engelska tonårstjejen Poppet Montague-Jones och hennes jobbiga liv.

Poppet och hennes kompisar har blivit gamla nog för att paparazzin ska intressera sig för dem. Alla vet ju vilka deras kända föräldrar är, och inte minst känner man till Poppets äldre syskon och deras bravader. Storebror Knute är en självutnämnd "eco-warrior" och storasyster Kitten är känd för att vara rik, snygg och full/hög på alla de rätta festerna. Hon har varit inblandad i massor av skandaler, men har inte synts till på ett tag. Poppet vet varför. Kitten har skärpt till sig, men tagit sin nya livsstil lite för långt. Stackars Poppet måste lyssna på Kittens förmaningstal, som om det inte var nog med mammans. De har nämligen fått för sig att det är på väg utför med Poppet, och vill stoppa henne innan hon blir som Kitten var fram till alldeles nyligen.

Det är ju löjligt! Poppet missköter sig ju inte alls speciellt mycket. Den där bilden som tidningarna publicerade när de spekulerade i om hon var nästa "wild child" i familjen var ju för katten smygtagen i en pappershandel! Visserligen är hennes betyg helt hopplösa, men det har de ju alltid varit. Hennes enda hemlighet är Kwame Kobina, hennes svarte pojkvän från slummen. Men han är långt ifrån den knivbärande knarklangaren somliga vill ha det till. Han är en toppstudent som beundrar sin mamma och lägger mycket energi på att jobba med utsatta ungdomar. Ibland är han faktiskt för seriös för Poppets smak. Men mamma Jocasta och Kitten är övertygade om att de måste rädda Poppet från fördärvet. Hennes kompis Strikers mamma har liknande farhågor. Och när den tredje tjejen i gänget, den naiva världsförbättraren Vixen, vill hjälpa till så blir det inte precis bättre.

Kanske något förutsägbar handling, men det är ju så roligt. Som en brittisk sitcom, fast som bok. Kul också att författaren har tillåtit sig att lassa på med förmögenheter, adelstitlar och annat som egentligen är lite för mycket. (Men det är väl bäst att jag håller tyst innan jag avslöjar slutet.) Någonstans finns det också en ton av allvar bland alla tokroliga händelser.

Rekommenderas för den som gillar t.ex. Lotta-böckerna eller The Princess Diaries.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar