torsdag 6 januari 2011

Neon Genesis Evangelion del 1-4



Neon Genesis Evangelion del 1: Apostlarna anfaller
Neon Genesis Evangelion del 2: Pojken och kniven
Neon Genesis Evangelion del 3: Ett vit ärr
Neon Genesis Evangelion del 4: Asuka anländer
av Yoshiyuki Sadamoto/Gainax

Avslutade mitt seriefrossande i mellandagarna med att börja läsa om Neon Genesis Evangelion. Det är en av alla dessa mangaserier som började komma ut på svenska för ett antal år sedan, men där man lade ner utgivningen under 2009-2010. Jag vet knappt om det är någon manga som kommer ut på svenska numera. Mycket få titlar i så fall. Det är väl okej (men tråkigt) när det gäller japanska serier, där man åtminstone kan fortsätta läsa på t.ex. engelska, men det är värre när det gäller svenska serier, som Kick off! av Yokaj studio.

Neon Genesis Evangelion är en mycket bra berättelse, som utspelar sig i framtiden. Nu är ju framtiden år 2015, så vi är snart där, men eftersom Second Impact inte inträffade i verkligheten är 2000, så kommer jorden inte att se ut som i NGE i alla fall. Second Impact var en meteoritsvärm som träffade jorden och orsakade katastrof. Eller? Är den officiella version verkligen sann?

Nu, är 2015, står jordens befolkning inför ett nytt hot. Så kallade Apostlar, märkliga stridsrobotar(?) från andra planeter(?) anfaller. Det enda som kan hindra dem är jordiska stridsrobotar, som kallas EVA. Det finns bara två stycken, och det är inte vem som helst som kan styra dem. Piloten är i symbios med roboten och styr den med sitt medvetande, och bara vissa ungdomar kan klara detta.

Shinji Ikari är en fjortonårig pojke som inte tycker att något spelar någon roll egentligen. Han sköter sig och gör som folk vill, men han känner sig likgiltig inför det mesta. Nu har hans pappa kallat honom till sig. Shinji har knappt träffat honom på många år. Det visar sig att pappan vill något mer än att bara träffa sin son. Han vill att Shinji ska bli EVA-pilot. Men vill Shinji, som är likgiltig inför det mesta och sårad över pappans avståndstagande, verkligen riskera sitt liv för att försöka rädda världen?

Det finns även två andra EVA-piloter, båda flickor i samma ålder som Shinji. Rei, som är så känslokall att hon knappt verkar mänsklig, och Asuka, hennes raka motsats, med ett häftigt temperament. Men båda är lite mystiska. För att inte tala om hur mystiskt hela projektet med EVA-robotarna är. Och apostlarna - vad är de?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar