onsdag 12 januari 2011

Skattejakten


Skattejakten
av Margit Sandemo

Jag har skrivit om samma bok tidigare, läs här.

"Skattejakten" var kanske främst en tävling. Man kunde hitta en skatt. Fast jag misstänker att det snarare var ett papper med instruktioner om hur man skulle snmäla att man hittat platsen, och sen fick man guld eller pengar (man fick välja). Men det är en roman också.

Mattis är en fattig student från Lofoten, som är ihop med Flora, den snyggaste tjejen på hela universitetet. Hon kommer från en fin familj, och hennes pappa är inte så glad över valet av pojkvän. Det här är på 50-talet, så han har viss talan i saken. Men Mattis får veta att om han kan utföra ett uppdrag så skulle Floras pappa se på honom med blidare ögon. Han blev nämligen av med en guldtacka under kriget, där han naturligtvis var på rätt sida. Läsaren vet att detta inte är helt sant. Han var nog snarare krigsprofitör, och det var motståndsmän som tog hans guld. Det finns vissa spår, men man har inte klarat att följa den. Men en trevlig ung pojke med ärlig uppsyn lär ju ha positiv inverkan på de som sitter inne med information ...

Det visar sig att guldet är väl gömt och den enda som visste var, Laura, är död. Men hon har lämnat ledtrådar, avsedda för en god vän, som också är död. Nu försöker Mattis, Lauras dotter Ina och ett gammalt original som kallas Einstein lösa gåtorna för att kunna ta reda på var skatten finns. Samtidigt får Mattis mer och mer klart för sig att Floras pappa kanske var inblandad på ett lite annat sätt än vad han låtit påskina. Hur ska Mattis göra om de hittar skatten? Ganska söt bok, men det är ju mer mysteriet som är i centrum än något annat. Det funkar dock att läsa den som en roman, utan att bry sig om att försöka lösa gåtorna.

Svaren de tre kommer fram till får man alltså inte veta, för det är ju det som är tävlingen. Nu när tävlingen är avslutad för mer än tio år sedan hade det kanske varit kul med facit. Jag klarar inte att lösa alla de där gåtorna ju, och sen ska man dessutom sätta ihop svaren på nåt sätt. Efter lite letande på internet så har jag faktiskt hittat svaren på gåtorna. SPOILER, markera för att se tydligare: Skatten fanns alltså vid Monolitten, eller? Verkar vara det som blir svaret när man sätter ihop allt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar