torsdag 27 januari 2011

Britt gifter sig


Britt gifter sig
av Disa Netterström-Jonsson

De här böckerna blir faktiskt bättre och bättre. Nu var de ju kanske inte så väldigt bra från början, om man jämför med moderna ungdomsböcker, och de är fortfarande mer intressanta som kuriosa. Är det inte förresten ganska vanligt att flickböcker antingen genom titeln eller omslagsillustrationen (eller båda) väldigt tydligt basunerar ut att i den här boken kommer hjältinnan gifta sig! Britt och hennes yngre systrar diskuterar för övrigt om det heter "bli gift" eller "gifta sig" för flickor. Britt är av den bestämda åsikten att nuförtiden (mitten av 40-talet) så säger man "gifter sig" om båda könen.

Britts fästman Gunnar har ju alltid varit tvungen att lämna av Britt vid grinden hemma hos henne när de har varit t.ex. på bio. Även om Britt har jobbat i åtminstone tre år och i förra boken blev lämnad ensam med småsyskonen i flera månader, så är det så här det ska gå till. De är ju inte gifta, och de kan inte gifta sig om de inte har någonstans att bo. Men så får en väninna till Britt nys om en ledig lägenhet som Britt och Gunnar nog skulle ha råd att betala hyra för. Britt blir eld och lågor, men samtidigt är det lite genant att lägga fram det för Gunnar, för det blir ju lite som att hon friar! Dessutom tycker Britts mamma och styvpappa (farbror Richard) att de är lite unga, och håller verkligen deras månadsbudget?

Nu kommer det också fram att Britt aldrig riktigt har känt sig hemma sedan mamman gifte om sig och de flyttade till farbror Richards hus. I de två första böckerna kunde Britt visserligen vara oense med sin mamma eller ha något annat problem, men då gällde det alltid att hon insåg att det var hon själv som hade fel eller att hon måste bita ihop och inte gnälla. I förra boken blev det okej att gnälla över sitt jobb, och nu också över sin familj! Det kan ju förstås bero på att Britt har blivit äldre och mer självständig. Eller blev det mer accepterat att gnälla över vardagliga saker efter krigsslutet? Fast när föregående bok kom ut pågick kriget fortfarande.

Boken handlar även om tiden som nygifta. Hur ska man fördela arbetet i hemmet? Hur blir det när de har fått barn? Gunnar tycker att då ska Britt självklart sluta arbeta, men själv vill hon fortsätta. Och så händer något annat som förändrar deras liv och planer.

Tidigare böcker i serien:
1. "Britt möter allvaret"
2. "Britt och sommaren"
3. "Britt, Karin och Ann-Marie"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar