söndag 23 januari 2011

Ge aldrig upp, Lotta!


Ge aldrig upp, Lotta!
av Merri Vik

Kajsas och Jans bröllop närmar sig, och Giggi tycker att hon och Lotta borde lära sig hur det går till på bröllop, nu när de ska vara tärnor. Så när Lotta ska in till stan (från sommarstugan på landet) har Giggi sett ut ett bröllop de kan gå och titta på. Synd bara att Lotta måste gå till fiskaffären först, och har en otät kasse full med strömming med sig i kyrkan ...

Fler missöden kan kopplas till Kajsas bröllop. Först slarvar Kajsa bort sin brudklänning och på själva bröllopsfesten blir Lotta och Giggi osams med Paul och Oscar. Man kan ana att Oscar inte är "den rätte" för Giggi, och egentligen vet jag inte om Paul passar så bra för Lotta. Det är inte så ovanligt bland Lotta-läsarna att de inte är speciellt förtjusta i Paul.

Lotta gör stor succé som montervärdinna på en teknikmässa (ett extrajobb för företaget där hennes pappa jobbar), visar det sig. Fast inte i precis det ögonblicket när Paul dyker upp och de inte lyckas bli sams efter den katastrofala bröllopsfesten.

Och så är det fler försvunna kläder som måste letas efter. Lotta har råkat lämna in fel kavaj på kemtvätt, så nu är hennes pappas pass och flygbiljetter inlåsta på tvättinrättningen medan ägare och personal gladeligen har skingrats åt alla håll över helgen. Och pappan ska åka utomlands i affärer under helgen. Panik!

Kul bok, även om jag tycker att Lotta bara borde göra slut med Paul. Visst, tanken är säkert att tanklösa Lotta behöver någon som är mer förståndig. Men det känns inte riktigt bra. Som att han alltid reagerar på hennes missöden med antingen irritation (som i den här boken) eller överseende (oftast). Och så blir de ovänner. Särskilt här verkar Paul dessutom inte kunna skratta åt sig själv, och det är ju en väldigt dum egenskap om han nu ska vara ihop med Lotta.

Lotta-böckerna:
1. "Det är Lotta, förstås!"
2. "Ja, se Lotta!"
3. "Lotta är sig lik"
4. "Skärp dig, Lotta!"
5. "Lotta slår till"
6. "Fara på taket, Lotta!"
7. "Vilken skiva, Lotta!"
8. "Skriv upp det, Lotta!"
9. "Rena snurren, Lotta!"
10. "Se dig för, Lotta!"
11. "Bra gissat, Lotta!"
12. "Platt fall, Lotta!"
13. "Rena mörkret, Lotta!"
14. "Hejda dej, Lotta!"
15. "Full fart, Lotta!"
16. "Arma Lotta!"
17. "Vilken fullträff, Lotta!"
18. "Håll masken, Lotta!"
19. "Lotta i topp"
20. "Var glad, Lotta!"
21. "Vilken vals, Lotta!"
22. "Festligt, Lotta!"
23. "Vilken tur, Lotta!"
24. "Alla tiders Lotta"
25. "Rena karusellen, Lotta!"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar