onsdag 9 juli 2008

Gossip Girl


Gossip Girl
av Cecily von Ziegesar

Neej, jag tror inte jag kommer fortsätta läsa den här serien. Kanske om det hade varit en trilogi, men nu finns det väl åtminstone ett dussin Gossip Girl-böcker och det kommer jag nog inte orka med. För ärligt talat var den här boken rätt tråkig. Jag brydde mig inte särskilt mycket om intrigerna kring den här gruppen ungdomar på Manhattan. Som är ungefär så här:

Serena har blivit utkastad från internatskolan hon har gått på ett tag och återvänder till sin gamla privatskola. Hon har blivit spännande och supersnygg, och borde vara populär, men hennes gamla kompisar - särskilt före detta bästisen Blair - ser henne numera som ett hot och det blir inte alls som Serena tänkt sig. Någon sprider hemska rykten om henne. Hur kom det sig egentligen att hon blev relegerad från internatskolan?

Lilla Jenny, som är några år yngre än de flesta andra huvudpersonerna, tycker att det är en sensation att Serena är tillbaka. Hennes bror Daniel var nämligen kär i Serena tidigare och Jenny var hans spion i skolan (eftersom det är en flickskola de går på). Nu vill Jenny dförsöka få kontakt med Serena, men hur?

Daniel låtsas som om han inte är intresserad av Serena längre, men det är inte sant. Men eftersom han och Jenny inte tillhör en lika fin familj som Serena, Blair och de flesta andra i boken så är det svårt för honom att ta kontakt med henne. Han blir ju inte bjuden till samma fester, men frågan är ju om Serena blir bjuden numera.

Vanessa är också en outsider på skolan. Hon går där för att det är en bra utbildning, inte för att hon tillhör samma samhällsskikt som de flesta andra där. Hon är kompis med Daniel och han ska spela den manliga huvudrollen i hennes filmprojekt. Serena hade varit perfekt för den kvinnliga huvudrollen, men verkar inte Daniel lite för intresserad av henne?

Blair har fullt upp. Hon måste få bra betyg (att komma in på ett fint universitet är ett måste i hennes kretsar), ordnar en välgörenhetsfest (sånt är också viktigt) och håller sig förstås smal och snygg. Det sistnämnda uppnås enklast genom att spy så fort man har ätit. Och så funderar hon på om hon borde ha sex med sin pojkvän Nate. Nate är för övrigt ett av de viktigaste skälen till att hon vill frysa ut Serena. Tänk om han blir mer intresserad av henne?

Förutom vanlig romantext om allt detta finns det emellanåt inlägg från gossipgirl.net. Vem Gossip Girl är är okänt, men hon måste vara en i gänget för att veta så mycket om alla de här personerna. Det verkar som om den mystiska Gossip Girl även är den allvetande berättaren i de vanliga romanavsnitten, hur hon nu kan vara det. men, jag tror inte att jag kommer ta reda på det genom att läsa bokserien. Det kanske står på internet någonstans. ;-)


Marikas A till Ö-projekt:

A Ronny Ambjörnsson - "Mitt förnamn är Ronny"
B Holly Black - "Mörkrets tjänare"
C Chun Sue - "Beijing doll"
D Edwidge Danticat - "En skörd av tårar"
E Ing-Marie Eriksson - "Märit"
F Jonathan Franzen - "Tllrättalägganden"
G Niall Griffiths - "Kelly + Victor"
H Ernest Hemingway - "The Old Man and the Sea"
I John Irving - "Garp och hans värld"
J Henry James - "The Turn of the Screw and Other Stories"
K Theodor Kallifatides - "Kärleken"
L Camilla Läckberg - "Isprinsessan"
M Shena Mackay - "Solen går ner över Eugene Schlumburger/Dvärg på rymmen"
N Donna Jo Napoli - "Zel"
O Tawni O'Dell - "Avvägar"
P Berny Pålsson - "Vingklippt ängel"
Q Anna Quindlen - "Object Lessons"
R Bjarne Reuter - "7A"
S William Sutcliffe - "En tripp till Indien"
T Stella Tillyard - "Aristokrater"
U Mirja Unge - "Det var ur munnarna orden kom"
V Salley Vickers - "Julias ängel"
W Sarah Waters - "Tipping the Velvet"
X Xinran - "De goda kvinnorna från Kina"
Y Banana Yoshimoto - "Kitchen"
Z Cecily von Ziegesar - "Gossip Girl"

Å Ä Ö

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar