torsdag 31 juli 2008

Natten innan de hängde Ruth Ellis


Natten innan de hängde Ruth Ellis
av Margareta Strömstedt

"Natten innan de hängde Ruth Ellis" är en samling berättelser ur Margareta Strömstedts liv. Inte så mycket yrkesliv, utan det är det personliga det handlar om. Miljön i berättelserna om barndomsminnen känner jag igen från hennes självbiografiska romaner "Julstädningen och döden" och "Församlingen under jorden". De böckerna har förresten kommit ut i ny pocketutgåva nyligen, båda böckerna i en volym. Om man tycker om "Natten innan de hängde Ruth Ellis" så är de båda romanerna ett lästips. "Församlingen under jorden" är den som Strömstedt skriver om här, där hon försökte tänka sig in i sin brors situation. Han vars självmord hon skildrar i den här boken.

Det nämndes inte många namn i romanerna heller, men i "Natten innan de hängde Ruth Ellis" är det kanske ännu färre. Trots att det är ett namn i titeln. Det är inte den typen av namn som hålls borta ur texten. Ruth Ellis var t.ex. den sista kvinnan som avrättades i England och hennes namn kan gärna få vara med. Det är familjemedlemmarna som inte nämns vid namn och efter vad jag har läst så är detta ett mycket medvetet drag. Vi vet ju visserligen vilka de är, men eftersom meningen är att man ska kunna känna igen sig i texterna så hade det nog varit störande om man hela tiden påmindes om att författaren, hennes man och barn alla är offentliga personer. Som det är nu så tänker man faktiskt inte så mycket över det. Man har ju det ändå lite i bakhuvudet när det handlar om problemen med barnen, eller om mannen som verkar ganska frånvarande och om äktenskapet som inte alltid har varit så bra. Men det känns ändå inte som om alla familjehemligheter hängs ut till allmän beskådan.

"Natten innan de hängde Ruth Ellis" är en fin bok. Det är korta texter, så rent teoretiskt skulle man kunna läsa en i taget. Men jag tänkte hela tiden att "jag läser en till", så jag läste nästan ut boken i ett svep. Två svep, om man kan säga så.

Läs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar