måndag 17 september 2007

Aristokrater


Aristokrater: Caroline, Emily, Louisa och Sarah Lennox 1740-1832
av Stella Tillyard

Detta är en biografi över fyra systrar i den brittiska aristokratin. De var ättlingar till en kung, och hade överhuvudtaget många kända och inflytelserika släktingar. När man läser baksidestexten kan man lätt tro att de bara var fyra syskon, men de stämmer inte. De hade några bröder och åtminstone en syster till (som dog ung), men avgränsningen är troligen gjord för att de här fyra hade de mest intressanta liven och att det finns gott om material. Boken är baserad på brev som systrarna skrivit till varandra, brev som de skrivit till eller mottagit av andra, bokföring från deras hem etc. Det är spännande att läsa om deras liv, som blev ganska olika varandra trots att de börjande på nästan samma sätt. Men de råkade ut för olika saker, och hade lite olika idéer.

Politiken hade jag inte så lätt att hänga med i, men det funkade att läsa. Med lite mer bakgrundskunskaper hade det nog blivit mer intressant. Man kunde kanske fått lite aha-upplevelser i stil med: Jahaa, var hon mamma till honom! Men nu hade jag ju inte hört talas om de här 1700-talspolitikerna förr. En annan sak som krånglar till det är allas tendens att byta titel (man kallar inte sin syster Emily för "Emily" när hon är fint gift med hertigen av Leinster, utan då blir hon "min syster Leinster") och att döpa sina barn efter nära släktingar, så att det finns flera personer med samma namn. Men jag tycker att författaren gör ett bra jobb med att hålla isär personerna för läsarens räkning.

Vad var det för spännade som hände systrarna då? Hmm, äldsta systern Caroline inledde sitt vuxna liv med att gifta sig bakom sina föräldrars rygg och mot deras vilja. Men det var i alla fall ett lyckligt äktenskap. Emily gifte sig med en irländsk adelsman och masosr av barn, plus att hon tog hand om sina yngsta syskon och blev som en mor för dem efter föräldrarnas död. Emily hade den starkaste personligheten av systrarna, och väntade för övrigt med att göra skandal. Louisa var ganska snäll och ordentlig hela tiden, medan Sarah... inte var det. Fast det var väl inte bara hennes fel. Det låg ju en del politik bakom.

"Aristokrater" var inte särskilt snabbläst. Det var mycket fakta att ta in. Men den var väldigt bra.

Det ska även finnas en TV-serie som är baserad på boken.
Marikas A till Ö-projekt:

A Ronny Ambjörnsson - "Mitt förnamn är Ronny"
B Holly Black - "Mörkrets tjänare"
C Chun Sue - "Beijing doll"
D Edwidge Danticat - "En skörd av tårar"
E Ing-Marie Eriksson - "Märit"
F Jonathan Franzen - "Tllrättalägganden"
G Niall Griffiths - "Kelly + Victor"
H Ernest Hemingway - "The Old Man and the Sea"
I John Irving - "Garp och hans värld"
J Henry James - "The Turn of the Screw and Other Stories"
K Theodor Kallifatides - "Kärleken"
L Camilla Läckberg - "Isprinsessan"
M Shena Mackay - "Solen går ner över Eugene Schlumburger/Dvärg på rymmen"
N Donna Jo Napoli - "Zel"
O Tawni O'Dell - "Avvägar"
P Berny Pålsson - "Vingklippt ängel"
Q Anna Quindlen - "Object Lessons"
R Bjarne Reuter - "7A"
S William Sutcliffe - "En tripp till Indien"
T Stella Tillyard - "Aristokrater"

U V W X Y Z Å Ä Ö

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar