onsdag 30 juli 2008

Whoa Nellie!


Whoa Nellie!
av Jaime Hernandez

Efter att Love and Rockets tog slut efter 50 nummer av serietidningen (samlade i de 15 album som jag har läst men som tydligen inte trycks längre, och i 7 helt nya samlingsalbum) så verkar bröderna Hernandez nästa ha fortsatt som vanligt. Åtminstone verkar det så här i efterhand. Det kanske var långa perioder när det inte gavs ut nåt nytt...

Världen i Jaimes serier verkar väldigt bekant, bortsett från en del länder som inte finns, dinosaurier och rymdskepp, och att den största sporten verkar vara kvinnlig wrestling (inte normal brottning alltså, utan den där teatraliska grejer med masker och täcknamn och där en är den goda och en den onda i varje match etc.). "Whoa Nellie!" handlar om den världen, och huvudpersonerna har läsaren kanske redan mött i "Chester Square". Xochitl och Gina är ett brottarteam och är knutna till Camp Vicki, som drivs av den gamla brottningsmästaren Vicki Glori (som är släkt med både Xochitl och Maggie, som är en av de viktigaste personerna i Jaimes serier).

Gina hade kunnat få en mycket bättre karriär utan Xo. Gina har potential, medan Xo är ganska medelmåttig. Men hela grejen för Gina är ju att hon och Xo är ett team. Men när Texasmästaren Claudia Casey blir gravid bestämmer man sig för att överlåta titeln till - Xo! Varför det, när Xo inte direkt har utmärkt sig i ringen?

"Whoa Nellie!" är en kort seriealbum, och många sidor ägnas åt detaljerade, ordlösa brottningsmatcher, men det blir ändå en spännande berättelse. Jag gillar att karaktärerna och miljön är så komplett. Delvis är det förstås för att detta är en del av en mycket större serie, men ändå. Xochitl och Gina har ett förflutet, de har en framtid (som det hintas till i bonussidorna, eller vad man ska kalla det), man får se Xo umgås med sin man och sina barn och med Maggie, och Ginas skolgång kommer med på ett hörn. Brottningsscenen har byggts upp genom seriens gång, det finns en historia med gamla mästarinnor (Vicki Glori är inte den största), det finns massor av samtida utövare och det finns ett förbund med en styrelse som beslutar om mästartitlar och liknande.

Love and Rockets:
1. "Music For Mechanics"
2. "Chelo's Burden" (Och här med.)
3. "Las Mujeres Perdidas"
4. "Tears From Heaven" (Och här.)
5. "The House of Raging Women"
6. "Duck Feet"
7. "The Death of Speedy"
8. "Blood of Palomar"
9. "Flies On the Ceiling"
10. "Love and Rockets X"
11. "Wigwam Bam" (Och här.)
12. "Poison River"
13. "Chester Square"
14. "Luba Conquers the World"
15. "Hernandez Satyricon"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar