fredag 25 juli 2008

Tornet i fjärran


Tornet i fjärran
av Margit Sandemo

Titta, det är meningen att man ska läsa den här boken på semestern. "Sommarpris 9:90 ca", står det. Fast jag betalade antagligen minst 10 kr när jag köpte den begagnad för flera år sedan. Ja, jag har läst den tidigare. Men fördelen med Margits följetonger är att man inte riktigt kommer ihåg vad som hände i dem. kanske för att alla är ganska lika och det dessutom finns så många. Man kan inte riktigt hålla ordning på vad som hände i vilken bok.

Den här boken utspelar sig i, tja, Österike-Ungern? Huvudpersonen Fransiska växer upp som en hunsad tjänsteflicka i sin styvfars hus och minns inget annat liv. Egentligen är det Fransiskas hus. Hon kommer att få ut ett enormt arv efter sina föräldrar när hon blir 21, men hennes styvfar har bestämt sig för att när den dagen kommer ska Fransiska vara så viljelös att han enkelt kan lura henne på rikedomarna. Vad han inte hade räknat med var att Fransiska skulle lyckas fly. Om hon inte lever och har det bra på sin 21-årsdag kommer hela arvet tillfalla staten (Fransiskas mor insåg nämligen att hennes nye man inte var så bra innan hon skrev sitt testamente), och därför är det viktigt att hitta henne.

Fransiska har blivit upphittad av de ökända bröderna Rodan, som sysslar med flyktingsmuggling och liknande. Den äldre brodern, Sergei, vill lämna tillbaka henne och inkassera belöningen, men den yngre, Miro, som fortfarande är i tonåren, vill att de ska ta hand om henne. När de får höra fler rykten om Fransiskas bakgrund bestämmer de sig dock för att hålla henne gömd och skydda henne. Men det är inte så lätt för dem att ta hand om en ung flicka, och dessutom är Fransiska oförklarligt rädd för Sergei. Och det är svårt att hålla henne hemlig. Hon måste ju få träffa folk också.

Invecklat. Inte konstigt att man aldrig kommer ihåg några detaljer om följetongerna. I den här kommer jag mest ihåg detaljen att det finns en inte särskilt trevlig karaktär som heter Marika. Hehe.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar