måndag 7 juli 2008

Need More Love


Need More Love: A Graphic Memoir
av Aline Kominsky Crumb

Varning för tung bok! Räknat i kilo alltså. Nästan ett och ett halvt kilo väger den! Det blir lätt så när den är tjock och dessutom tryckt på glansigt lyxpapper.

Aline Kominsky Crumb är en amerikansk undergroundserieskapare och konstnär. "Need More Love" är hennes självbiografi, där hon berättar om sitt i liv i ganska korta textavsnitt och massor av bilder och självbiografiska serier. Flera av serierna har jag tidigare läst i "The Complete Dirty Laundry Comics", men här får man reda på bakgrunden också. Boken är uppdelad i några få långa kapitel. Det börjar med den olyckliga barn- och ungdomstiden på Long Island, i en miljö som AKC hävdar var mycket lik den i Gudfadern och Goodfellas. Hennes pappa var en misslyckad typ, och inblandad i en del ljusskygga affärer. På 60-talet öppnade sig en ny värld för AKC. Hon gick på konstskola, blev hippie i New York, tog en massa droger, gifte sig för första gången och flyttade till Arizona. Hon kom också i kontakt med undergroundserier och var en av de första kvinnliga serieskaparna. Vidare berättar hon om sitt äktenskap med den väldigt mycket mer kände serieskaparen R Crumb (de har varit gifta i 30 år), deras dotter Sophie (som också gör serier) och om deras flytt till Frankrike, där de bor nu. Sista kapitlet är en intervju med Aline Kominsky Crumb, och handlar mycket om mode- och inredningstips. Det kapitlet är det jag tycker är minst intressant, men å andra sidan är det väldigt kort. ;-)

Det är en intressant berättelse, och jag gillar blandningen av text och bild. Hon har en slarvig teckningsstil i serierna, vilket jag inte alls tycker är fel. Men det verkar som om hennes stil har varit en källa till kontroverser. R Crumb-fansen var inte glada över att han gjorde serier tillsammans med sin fru, där båda ritade sig själva. Det var visst hemskt att hennes kladd fanns i samma ruta som hans snygga teckningar ...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar