torsdag 28 september 2006

Garp och hans värld


Garp och hans värld
av John Irving

Internet! Dock inte riktigt bredband ännu (4-5 veckor för att flytta abonnemanget plus att posten verkar öppnas två veckor för sent på det stället), men uppringt internet får duga så länge. Den nya lägenheten ser fortfarande inte helt bra ut, men de flesta böckerna står i sina hyllor. Fast jag tror att jag måste köpa fler. Hyllor alltså. Inte böcker. Eller, böcker kan man väl inte få för många av?

Till "Garp och hans värld", som jag egentligen skulle skriva om... Den är i-boken i mitt A-Ö-projekt. Nej, jag hade aldrig läst något av John Irving tidigare, och det är tveksamt om jag kommer läsa något mer av honom. Jag vet att han är en omtyckt författare, men nej, inte min stil. Men kanske att jag skulle läsa en annan bok i alla fall. Ett av problemen med den här var ju att jag såg Robin Williams i rollen som Garp. och då har jag inte ens sett filmen, bara zappat förbi nån gång när den gick på TV. In the old days när jag bodde hemma hos mina föräldrar och de hade ett par filmkanaler.

"Garp och hans värld" börjar med att berätta om Garps mor, Jenny Fields, och omständigheterna kring hans tillblivelse. Det var nämligen så att Jenny Fields inte var det minsta intresserad av män, men ändå ville hon gärna ha ett barn. Sedan får vi följa Garps uppväxt och utbildning. Han vill bli författare och samtidigt skriver Jenny en bok om sitt liv och sina åsikter. Hennes bok blir något av en feministbibel och hon börjar upplåta sin släkts stora hus åt kvinnor som behöver en fristad. Naturligtvis blir hon också hatad av de som är emot kvinnornas frigörelse. Ett tema i boken är just hat och våld mot kvinnor.

Garp satsar på att bli en seriös författare, men beskrivs ändå ofta som Jenny Fields son. Man får läsa om hans författande och om hans familjeliv, och det vimlar av udda människor i båda delarna av hans liv. Tyvärr blir jag aldrig riktig övertygad.

Tråkigt omslag förresten. Min scanner fick för sig nåt, men i själva verket är boken inte randig utan enfärgat rosa. Tråk tråk.

Marikas A till Ö-projekt:

A Ronny Ambjörnsson - "Mitt förnamn är Ronny"
B Holly Black - "Mörkrets tjänare"
C Chun Sue - "Beijing doll"
D Edwidge Danticat - "En skörd av tårar"
E Ing-Marie Eriksson - "Märit"
F Jonathan Franzen - "Tllrättalägganden"
G Niall Griffiths - "Kelly + Victor"
H Ernest Hemingway - "The Old Man and the Sea"
I John Irving - "Garp och hans värld"

J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar