fredag 23 juni 2006

The Old Man and the Sea


The Old Man and the Sea
av Ernest Hemingway

Nu har jag nog missat nåt. Jag tyckte visserligen inte att "The Old Man and the Sea" var dålig, men inte att det var sådär jättebra heller. Kanske borde jag ha läst den på svenska istället. Det var faktiskt ganska knepigt med alla båt- och fiskeord.

Den handlar om en gammal fiskare, som har haft en pojke som lärling i många år. Men nu har fiskaren haft otur och inte fångat nåt på över 80 dagar. Pojkens föräldrar har placerat sin son på en annan båt, för de vill inte att han ska fiska med den otursförföljde gamle mannen. Man verkar ha en vidskeplig inställning till tur och otur, det är inte bara en slump. En en dag får fiskaren verkligen napp. Han är skicklig och vet hur han ska få fisken riktigt fast på kroken, men den är större än hans båt, så att dra upp den är inte så enkelt. Men mannen tänker inte ge upp, trots att han dras allt längre ut till havs.

"The Old Man and the Sea" är väl egentligen en novell, men jag har den i en egen bok. Den är inte mer än omkring 100 sidor, så det tar inte lång tid att läsa den. Och nu har jag ju läst nåt av Hemingway också... :)

Marikas A till Ö-projekt:

A Ronny Ambjörnsson - "Mitt förnamn är Ronny"
B Holly Black - "Mörkrets tjänare"
C Chun Sue - "Beijing doll"
D Edwidge Danticat - "En skörd av tårar"
E Ing-Marie Eriksson - "Märit"
F Jonathan Franzen - "Tllrättalägganden"
G Niall Griffiths - "Kelly + Victor"
H Ernest Hemingway - "The Old Man and the Sea"

I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar