fredag 18 juli 2008

Death Note 1: Tristess


Death Note 1: Tristess
av Tsugumi Ohba
Illustrerad av Takeshi Obata

Death Note är en väldigt populär manga som nu har börjat komma ut på svenska. Då kan det ju vara läge för en provläsning. :)

Dödsguden Ryuk "råkar" tappa sitt Death Note-häfte, d.v.s. den anteckningbok som alla dödsgudar har, där de skriver upp vem som ska dö, hur och när. Men folk dör i alla fall, och den enda anledningen dödsgudarna har att ta livet att folk är att de på så sätt förlänger sitt eget liv. Inget särskilt stort åtagande, och det tar i stort sett ingen tid. Alltså har Ryuk tråkigt. Men en människa med Death Note-häfte kan vara hur kul som helst.

Light Yagami är en oerhört begåvad sjuttonåring, men han har tråkigt. Det är han som hittar Ryuks Death Note-häfte och han inser efter visst experimenterande hur det funkar. Hans plan är att ta livet av de som förtjänar det, och på så sätt skapa ett bättre samhälle. Men har han vägt in alla för- och nackdelar med sin plan? Är det här moraliskt riktigt? Och hur lång tid tar det innan myndigheterna kommer den mystiske mördaren på spåren? Ryuk kunde inte önskat sig bättre underhållning...

Det ser ut som om Death Note kan vara en bra serie. Intressant med frågeställningarna kring om det är rätt att döda de man anser gör världen till en sämre plats, och vem som ska få avgöra det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar