lördag 17 juni 2006

Kelly + Victor


Kelly + Victor
av Niall Griffiths

Även om jag tyckte att "Kelly + Victor" var en bra bok kommer jag inte går omkring och rekommendera den till folk. Det är inte en lättläst sak. Dels är det handlingen, som jag inte skulle tro att alla uppskattar. Att boken sedan är skriven helt och hållet på Liverpooldialekt gör ju också sitt till. Det tog mig ungefär en vecka att ta mig igenom den.

Det är ett par dagar sedan 1999 blev 2000 och festandet pågår fortfarande, även om luften liksom har gått ur den nu. Flera dagars alkohol- och drogintag, utan sömn och mat, har börjat göra folk utmattande. Det ärdå Victor och Kelly får syn på varandra på en klubb. De åker hem till henne och har det bästa sexet nånsin. Kelly är hårdhänt och dominant - och Victor upptäcker att han vill ha det så.

Victor tycker att Kelly är helt fantastisk. När de inte är tillsammans saknar han henne, han undrar vad hon gör och plågar sig själv med att föreställa sig hur hon träffar sitt ex som hon har nämnt. Kelly är helt betagen av Victor. han är så känslig och snäll, och så annorlunda än slemmot hon var ihop med innan. Båda är lyckliga över att ha lite kärlek och skönhet i tillvaron, för snart är millenniefesten över och de måste gå tillbaka till ett uselt jobb eller till den själsdödande arbetsförmedlingen. Livet beskrivs som fult, kallt och deprimerande, och de enda ljuspunkterna är drogerna och det hårda festandet.

Men det finns ett hot mot Kelly och Victor. Det är som om Victor, bara genom att finnas, och omvärlden, där allt kan köpas av den som råd, tillsammans får Kelly att gå allt längre i sin vilja att slita sönder och förstöra den hon älskar. Hon förstår inte riktigt själv varför hon gör det hon gör. För vi får veta precis vad hon tänker. Och vad Victor tänker också. Första halvan av boken berättas av Victor, och sedan berättar Kelly om sina upplevelser under precis samma dagar. Victor + Kelly, liksom.

Marikas A till Ö-projekt:

A Ronny Ambjörnsson - "Mitt förnamn är Ronny"
B Holly Black - "Mörkrets tjänare"
C Chun Sue - "Beijing doll"
D Edwidge Danticat - "En skörd av tårar"
E Ing-Marie Eriksson - "Märit"
F Jonathan Franzen - "Tllrättalägganden"
G Niall Griffiths - "Kelly + Victor"

H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar