måndag 9 juli 2007

7A


7A
av Bjarne Reuter

Är det någon som kommer ihåg en svensk TV-serie från mitten av 90-talet som hette Skuggornas hus? Den handlade om en skolklass (en väldigt liten skolklass) som åkte på klassresa till Gotland, och bodde i ett hus som på något sätt verkade sammankopplat med ett skepp som troligen sjunkit för länge sedan. Jag kom att tänka på den för några månader sedan och fick reda på att den var baserad på en dansk ungdomsbok som hette "7A". Den blir väl svår att få tag på, tänkte jag då. Men nej då, det var inte länge sedan den gavs ut av En bok för alla. Så den här kan vem som helst köpa för endast 26 kronor. :) (Lägg inte ner EBFA!)

"7A" handlar om hur en skolklass på en liten privat skola i Danmark (förklaringen till att det är så få elever i klassen, bara elva stycken) och två av deras lärare reser på klassresa till ett avsides beläget hus, som kallas Pemba. Det byggdes en gång åt en dansk man som drivit ett plantage i Afrika, och som nu tänkte återvända till Danmark. Men han kom aldrig fram, och huset fungerar numera tydligen som någon sorts pensionat. Huset har dock en märklig atmosfär, vilket läraren Gitte får märka när hon åker dit för att rekognoscera. Och en av flickorna i klassen har drömt mardrömmar om huset innan de åker dit. Ingen är opåverkad av huset.

Läraren Finn tror dock att det är Gitte och hennes "gäng" (båda lärarna har en grupp elever som är på "deras sida", och jag kan tycka att åtminstone en av lärarna uppmuntrar detta på ett väldigt oprofessionellt sätt) som ligger bakom alla mystiska händelser, och som bygger upp en hysteri i gruppen. Men han och hans gäng ska minsann stå emot. Samtidigt börjar alla uppföra sig allt märkligare.

Det är en skräckroman, men jag tycker att den nästan är läskigast i början. Innan vi börjar få förklaringar så känns Pemba som mest hotfullt. (Men egentligen får man väl aldrig någon förklaring, ingen logisk i alla fall.)

Jag minns slutet från TV-serien, men i boken är det inte likadant. Jag tror att det var en del andra skillnader också, bortsett från att TV-serien var förflyttad till Sverige och att de mest danska namnen hade ändrats. När jag letade efter info om TV-serien så hittade jag en hel del kommentarer om att Skuggornas hus, det är verkligen nostalgi. Nostalgi? Den är ju nästan ny. :-D

Marikas A till Ö-projekt:

A Ronny Ambjörnsson - "Mitt förnamn är Ronny"
B Holly Black - "Mörkrets tjänare"
C Chun Sue - "Beijing doll"
D Edwidge Danticat - "En skörd av tårar"
E Ing-Marie Eriksson - "Märit"
F Jonathan Franzen - "Tllrättalägganden"
G Niall Griffiths - "Kelly + Victor"
H Ernest Hemingway - "The Old Man and the Sea"
I John Irving - "Garp och hans värld"
J Henry James - "The Turn of the Screw and Other Stories"
K Theodor Kallifatides - "Kärleken"
L Camilla Läckberg - "Isprinsessan"
M Shena Mackay - "Solen går ner över Eugene Schlumburger/Dvärg på rymmen"
N Donna Jo Napoli - "Zel"
O Tawni O'Dell - "Avvägar"
P Berny Pålsson - "Vingklippt ängel"
Q Anna Quindlen - "Object Lessons"
R Bjarne Reuter - "7A"

S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar