onsdag 25 juli 2007

Kiffe kiffe imorgon


Kiffe kiffe imorgon
av Faïza Guène

"Kiffe kiffe imorgon" är en ungdomsbok, där femtonåriga Doria berättar om sitt liv i en av Paris sämre förorter. Hon och mamma lever ensamma och utfattiga sedan pappan stack tillbaka till Marocko och gifte sig med en yngre kvinna som säkert kan ge honom många söner. För Dorias mamma kunde inte få fler barn efter Doria.

Mamman är analfabet så det finns inte så många jobb att välja på för henne. Hon har ett städjobb, och tvingas stå ut med en riktigt hemsk chef. Ibland kommer det socialtanter på hembesök och uppför sig nedlåtande. Doria är väldigt lojal mot sin mamma och är arg på pappan, socialtanterna och mammans chef.

Doria går klädd i de billigaste second hand-kläderna och kan höra folk viska om att hon t.o.m. är sämre klädd än mamman. Men allt är inte dåligt. Både Doria och mamman har ju sina vänner i området, även om Doria deppar för att hennes kompis Hamoudi inte riktigt är som förr. Och trots att det händer mycket trist, så blir livet bättre till slut. Det är det bokens titel syftar på, och det förklaras i slutet av boken, men ordvitsen försvinner ju så här på svenska. Tydligen ska det vara väldigt mycket speciell fransk slang på originalspråket, och det kan hända att boken förlorade mycket på att översättas.

Doria berättar smart och roligt, och jag gillar att det märks att hon inte är så gammal. Författaren var inte heller så gammal när hon skrev "Kiffe kiffe imorgon", hon var bara nitton år när den kom ut. Boken har visst blivit väldigt omtalad och hyllad. Jag tyckte inte att den var exceptionellt bra, men bra. Spännande att den utspelade sig i en ovanlig miljö, åtminstone för mig. (Jag vet ju inte hur vanligt det är att franska romaner utspelar sig i förorten, jag kan inte franska.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar