söndag 15 juli 2007

Flies On the Ceiling


Flies On the Ceiling
av Los Bros Hernandez

De senaste Love & Rockets-samlingarna före denna bestod av antingen Jaimes eller Gilberts verk, men nu är det ett blandat seriealbum igen. Men faktum är att nästan hela består av Jaimes serier, d.v.s. om Maggie, Hopey m.fl. Det första Love & Rockets-albumet som jag läste var nummer 11, "Wigwam Bam", och eftersom tiden går och karaktärer förändras i serien så har jag haft lite svårt att få ihop handlingen i det med de tidigare som jag har läst. Men nuuu fattar jag, för nu börjar det närma sig händelserna i "Wigwam Bam".

I "The Death of Speedy" hade Maggie och Hopey splittrats. Hopey var på turné med sitt band, vilket gick åt helvete, och Maggie var ensam och övergiven hemma i Hoppers. Nu har det gått ett par år och Hopey har fortfarande inte kommit tillbaka! Det går en massa rykten om vad som har hänt henne, men ingen vet säkert. Maggie har pojkvän och umgås med andra kompisar. Men Penny Century, lyxhustru till världens rikaste man, superhjälte-wannabe och tokig i största allmänhet, har tydligen kontakt med båda två och hon planerar en återförening. Hennes dröm är att Maggie och Hopey ska leva lyckliga tillsammans i alla sina dagar, och tar ingen hänsyn till att saker, och människor, förändras med tiden.

Men alla serier utspelar sig inte "nu", eller vad man ska säga (de serier som utspelar sig senast i det här albumet utspelar sig troligen 1989), utan det finns även många tillbakablickar. Vi vet att Izzy har varit med i gänget Las Widows, att hon senare varit mycket ordentlig och välklädd och att efter en vistelse i Mexico började klä sig i goth-aktiga kläder och fick psykiska problem (inte nödvändigtvis i den ordningen). Nu får vi veta vad som hände i Mexico. Vi får också se hur Hopey gick från snäll flicka till bråkmakare, och hur hon träffade Terry Downe.

Låter det förvirrande? Ja, en aning. Tydligen finns det bortåt 200 karaktärer bara i Jaimes serier, och kronologin i Mechanics/Locas-serierna sträcker sig från slutet av 40-talet fram till nutid. Sedan tillkommer ju Gilberts Palomar-serier, som också utspelar sig under lång tid och med massor av karaktärer. Och lite annat smått och gott.

I "Flies On the Ceiling" finns det en del serier av Gilbert, men inga Palomarserier. Häromveckan köpte jag en bok med massor av artiklar om olika brittiska och amerikanska serieskapare (både författare och tecknare) från den här tiden (den hade samma omslagsbild som det här albumet!)* och där stod det att efter den krävande "Blood of Palomar" behövde Gilbert en paus från de karaktärerna. I stället har han här bl.a återberättat Frida Kahlos liv i väldigt alternativt tecknad serieform.

Nu blev jag sugen på att läsa mer Love and Rockets. Jag har ett par album som står och väntar i hyllan... :)

Love and Rockets:
1. "Music For Mechanics"
2. "Chelo's Burden" (Och här med.)
3. "Las Mujeres Perdidas"
4. "Tears From Heaven" (Och här.)
5. "The House of Raging Women"
6. "Duck Feet"
7. "The Death of Speedy"
8. "Blood of Palomar"
11. "Wigwam Bam"


*Om någon skulle undra så heter boken "Bild & Bubblas andra seriebok". Det ser ut som om den fortfarande finns att köpa, fast den är femton år gammal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar