onsdag 4 juli 2007

Jane Austen-klubben


Jane Austen-klubben
av Karen Joy Fowler

Det här är en bok som jag fick i födelsedagspresent förra året. Tog alltså bara lite mer än ett halvår innan jag läste den. Ganska snabbt ändå. :)

"Jane Austen-klubben" utspelar sig i Kalifornien, där den energiska Jocelyn samlar ihop fyra andra kvinnor och en man för att läsa igenom alla Jane Austens sex romaner tillsammans. Det är ett ganska blandat gäng, både i ålder och personlighet. De flesta har det gemensamt att de är hängivna Jane Austen-fans. Allegra är väl kanske inte så hängiven direkt, men hon är Sylvias dotter. Sylvia är Jocelyns bästa vän, och man kan misstänka att orsaken till att Jocelyn dragit igång bokklubben är för att Sylvia ska få annat att tänka på än sin skilsmässa.

Grigg, den ende mannen i gruppen, har inte ens läst Jane Austen tidigare, och man kan undra varför Jocelyn har bjudit in honom. Det stämmer inte att det skulle vara ett matchmakingprojekt (en av Jocelyns specialiteter), för det är ingen som han skulle kunna passa ihop med. Vidare har vi Bernadette, som är så gammal att hon har slutat titta sig i spegeln, och den unga lärarinnan Prudie (inte singel, så Grigg är inte tänkt för henne i alla fall).

Naturligtvis handlar det mest om de olika bokcirkelsmedlemmarna, deras liv och bakgrund. Ungefär som i "The Reading Group", fast den här boken var betydligt mindre rörig. Men man får även ta del av gruppens bokdiskussioner tillräckligt mycket för att det ska hinna bli intressant. I prologen definieras de olika personerna efter vem "deras" Jane Austen var. Ser de henne som humorist, romantiker, en skrivande privatperson eller någon som skrev om kvinnors ekonomiska beroende?

Boken innehåller även korta resuméer av Jane Austens böcker, en lång sammanställning av omdömen som yttrats om dem (från författarinnans egen familj fram till nutida kritiker) och diskussionsfrågor för den som skulle vilja diskutera "Jane Austen-klubben" i sin egen bokcirkel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar