söndag 2 januari 2005

Bäst 2004



Årets allra allra bästa:
- Mark Haddon - "The Curious Incident of the Dog in the Night-time". En autistisk tonåring forskar i varför grannens hund mördats och får reda på saker om sin döda mamma. Skriven helt ur huvudpersonens synvinkel, vilket gör att man ser händelserna på ett väldigt speciellt sätt.
- Marjane Satrapi - "Persepolis: The Story of A Childhood". Ett seriealbum om författarinnans egen barndom i Iran. Uppföljaren "Persepolis 2: The Story of A Return" var inte riktigt lika fantastisk, men ändå mycket bra. På svenska är det (kommer det att bli?) fyra kortare album, precis som på originalspråket franska.
- Ulf Nilsson - "Här är en liten gris" (Illustrationer av Fibben Hald). Bilderbok om en liten gris som blir kär och börjar bryta mot sina fasta rutiner.

Årets omläsningar:
(Det kommer kanske inte som nån stor överraskning att böckerna är bra om jag har läst dem innan.)
"För fin för denna världen" och "The girl who never fick nån post" av Daniel Ahlgren har jag läst många gånger och de är alltid bra.
Mikael Niemis "Populärmusik från Vittula" läste jag om för att jag har tänkt se filmen nån gång.
Och så blev det ett antal Inger Edelfeldt-böcker i repris: "Drakvinden" (den här var det iofs så länge sen jag läste att jag knappt kom ihåg den), "Juliane och jag" och "Skuggorna i spegeln".

Årets seriealbum:
Marjane Satrapi har jag redan nämnt bland årets favoriter. Men det fanns annat som var särskilt bra också.
"The League of Extraordinary Gentlemen" av Alan Moore t. ex. Bra idé och 1800-talsstilen var verkligen lyckad. Jag har bara läst del 1 hittills, det finns en till. Men se inte filmen (kallas The League i Sverige), den är dålig.
Jag läste "Wigwam Bam" och bestämde mig för att jag absolut ska läsa mer av bröderna Hernandez (i just det här albumet var det bara en av bröderna som medverkade, men annars verkar det vara lite blandat).
Jag måste även nämna Fushigi Yûgi och Ranma ½. Det är inga enskilda delar som sticker ut, men serierna som helhet är väldigt bra.
Kanske inte riktigt hör hemma bland de allra bästa, men det var en överraskning att W.i.t.c.h. var såpass bra.

Årets evighetskioskserie:
(Finns det nåt bättre namn på genren?)
Måste ju vara Trude Brænne Larssens serie Holmegaard.

Årets deckare:
Har inte läst så mycket av den varan, men gillade både Åsa Larssons "Solstorm" och Håkan Nessers "och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla".

Årets fantasy:
Har jag verkligen inte läst mycket av, men "Fire and Hemlock" av Diana Wynne Jones var superbra.

Årets jamen då förstår jag:
Läste "Det mest förbjudna" av Kerstin Thorvall och "Ett annat sätt att vara ung" av Per Nilsson och förstod plötsligt poängen med de båda författarna. Tidigare hade jag läst böcker av dem som inte varit fullt så bra...

Årets Japan är ett konstigt land:
"Kawaii" av Marita Lindqvist (om dyrkan av japanska tonårsidoler) och "Underkastelsens sötma" av Amélie Nothomb (satir över japansk företagskultur).

Årets norska:
- Hilde Hagerup - "Högst älskade". Läst på svenska. Skandal!
- Bergljot Hobæk Haff - "Renhetens pris". Avd. aldrig hört talas om människan förr.
- Jon Ewo - "Sola er en feit gud" och "Månen er en diger pudding". När ska bibblan köpa in del tre?
- Hanne Ørstavik - "Uke 43". Har läst annat bra av henne tidigare.

Årets gamla svenska författare:
Läste två böcker av Pär Lagerkvist, "Dvärgen" och "Gäst hos verkligheten", samt större delen av Agnes von Krusenstjernas Fröknarna von Pahlen-svit.

Årets bästa undvikande av snyfthistoria:
JT LeRoys bok om sin hemska uppväxt, "Hjärtat är bedrägligast av allt".
Marjane Satrapi kan nämnas här också.

Årets facklitteratur:
- "Uppror pågår" om feminister i tre generationer.
- "Flickan och skulden" av Katarina Wennstam. Om hur samhället skuldbelägger våldtäktsoffer.
Och sist två intressanta böcker om klasstillhörighet, nämligen Anneli Jordahls "Klass - är du fin nog?" och Annette Kullenbergs "Överklassen i Sverige". Äsch, kan ju lika gärna nämna "Svensk smak: Myter om den moderna formen" av Zandra Ahl och Emma Olsson när jag ändå är inne på det här ämnet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar