söndag 24 oktober 2004

Uke 43


Uke 43
av Hanne Ørstavik

Solveig är en nyutbildad litteraturvetare som just har börjat undervisa på en högskola någonstans i Norge. Hon har väldigt starka känslor inför litteraturen och bestämda åsikter om vad som är bra. Hon menar att det inte är något att diskutera, för om texten är sann och äkta så är den. Samtidigt har hon mycket dåligt självförtroende. Hon har svårt att bemöta kritik och verkar inte umgås så mycket med andra människor.

Orsaken till att hon valde att jobba på just den här högskolan var att Hilde skulle bli hennes chef. Solveig har läst Hildes artiklar och har i dem sett sina egna tankar om litteratur uttryckta på ett mycket bättre sätt än hon själv klarar av. En själsfrände! Men Hilde har arbetat på annan ort under hela terminen, men just den här veckan kommer hon tillbaka. Solveig gläder sig till att få träffa Hilde och hyser stora förhoppningar om att de ska bli goda vänner. Men även om Hilde är väldigt vänskapligt inställd mot Solveig så kanske hon ändå har läst in för mycket i Hildes artiklar.

En mycket bra bok som jag rekommenderar! Det är konstigt att den inte blir tråkig, för Solveigs vardagsbestyr beskrivs ofta mycket detaljerat, men hennes tankar och känslor (mycket väl skildrade förresten) gör att berättelsen fängslar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar