torsdag 27 januari 2005

Is-slottet


Is-slottet
av Tarjei Vesaas

Det här är den första bok jag har läst på nynorsk! Det är svårare än bokmål tycker jag, men det är kanske bara en vanesak. "Is-slottet" är en väldigt fängslande roman, så jag saknade absolut inte motivation för att ta mig igenom språket. Och så himla svårt var det ju inte heller. Det verkar som om det är vanligt att läsa och analysera "Is-slottet" i norska skolor. En modern klassiker av allt att döma.

Nu kommer jag avslöja lite om vad som händer, men allt detta är faktiskt väldigt tidigt i boken och avslöjas mer eller mindre tydligt i baksidestexten och i de otaliga analyser som jag har sett finns på nätet.

"Is-slottet" handlar om två elvaåriga flickor. Siss är ledaren bland barnen i skolan. Unn är ny i trakten. Hon har blivit föräldralös och flyttat hem till sin moster. Hur mycket de andra barnen försöker få med henne i sina lekar så står hon bara och ser på. Siss är fascinerad av Unn, och till slut en dag så vill Unn träffa Siss efter skolan. Hon vill berätta en hemlighet för Siss. Båda förstår att det är början på en lång och nära vänskap, och de ser fram emot det.

Men så vill Unn inte berätta sin hemlighet i alla fall, och Siss blir skrämd av hennes uppförande och går hem. Men det förstör inte vänskapen. Nästa dag längtar Siss efter att få träffa Unn i skolan. Unn längtar efter Siss också, men just den här dagen behöver hon få vara ensam. Hon skolkar från skolan och ingen vet vart hon gått. Hon kommer aldrig tillbaka och trots att hela bygden letar hittar man henne inte.

För Siss blir det svårt att förlora den som skulle ha varit hennes bästa vän, utan att veta om hon lever eller är död. Hon bestämmer sig för att hon ska minnas Unn, hon ska inte tänka på annat än Unn. Och så har Siss tagit över Unns roll som den som stänger in sig i sig själv.

Jag brukar ofta se vad andra har sagt om en bok när jag håller på att "smälta" den, och i vissa fall kan man hitta djupare analyser än annars. "Is-slottet" är en av dessa böcker. Jag hittade intressanta texter om användandet av symboler i boken och om vad Unns hemlighet egentligen är. (Det finns visst flera teorier, men jag vet ju vad jag tror i alla fall.) Ja, och så är det ju ganska många stackars skolelever som tycker att boken är hemskt tråkig och dålig. Men det är den ju inte alls, om man nu inte blivit tvingad att läsa den. Jag tycker den är jättebra. Det är verkligen en sån där bok som man går och funderar mycket över efteråt. Läs!

(På svenska heter den "Isslottet" och finns bl. a. som relativt nyutgiven (1999) pocket.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar