torsdag 13 maj 2004

Solstorm


Solstorm
av Åsa Larsson

Nu har jag läst den där deckaren man fick med Damernas värld i januari. Den var väl värd pengarna jag slängde ut på att köpa tidningen. ;) (Jag köpte bara tidningen för att man fick boken.)

Viktor Strandgård hade en nära-döden-upplevelse och det han hade att berätta efter det var tillräckligt för att han skulle lyckas ena tre av Kirunas frikyrkoförsamlingar, som tidigare fört en tynande tillvaro. Nu är församlingen, som kallas Kraftkällan, enorm. Så mördas Viktor Strandgård...

Rebecka Martinsson har ett förflutet i Kraftkällan, men av vissa orsaker lämnade hon församlingen och Kiruna. Numera jobbar hon med skatterättsfrågor på en advokatbyrå i Stockholm. Privatliv har hon ingen tid för. När Viktor Strandgårds syster Sanna ringer och berättar om mordet och ber henne komma upp är Rebecka fast besluten att säga nej. Sanna tycks tro att hon och Rebecka fortfarande är kompisar, men det är de inte. Det blir ändå så att Rebecka lovar att åka till Kiruna och hjälpa Sanna att tala med polisen, trots att hon egentligen inte vill och trots att det verkligen inte är populärt att ta ledigt hur som helst på en stressig advokatbyrå.

Sanna är rätt så jobbig att ha att göra med. Hon har perioder när hon är totalt innesluten i sig själv, och det blir Rebecka som får sköta kontakterna med polisen och Sannas jobbiga föräldrar. Dessutom är det en hel del praktiska göromål med Sannas döttrar och hund, plus att Rebecka börjar forska i mordet. Och möten med Kraftkällans medlemmar får obehagliga gamla minnen att krypa fram.

En mycket bra deckare, men absolut inget för den som vill ha nåt att sitta och mysa med. "Solstorm" är den typen av deckare som har en massa äckeldetaljer. Inte mig emot.

Det har alldeles nyss kommit ut en ny deckare av Åsa Larsson - "Det blod som spillts". Även den handlar om Rebecka Martinsson, och dessutom ska coola polisen Anna-Maria Mella vara med i den också. Men, eh, jag måste ju vänta på att den ska komma i pocket så att det matchar i bokhyllan. ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar