söndag 16 januari 2005

Grupp 8 & jag


Grupp 8 & jag
av Gunilla Thorgren

Det här är en superintressant bok. Gunilla Thorgren var en av de första medlemmarna (dock inte en av grundarna) i den feministiska rörelsen Grupp 8. Här berättar hon om vad de egentligen stod för och gjorde, och dessutom mycket om sitt eget liv.

Det handlar om att vara ensamstående mamma i en tid när samhället var uppbyggt så att mammor skulle vara hemma med barnen och försörjas av sin man, om kvinnokamp och klasskamp, om hur alla politiska parier och föreningar funkade vid den här tiden (70-talet, det fanns några stycken på den tiden...), om hur mycket kul de hade i Grupp 8 och om vilka problem de hade och om vilken genomslagskraft deras idéer fick. Dessutom skriver författaren om vad som har hänt på senare år, har utveckligen fortsatt gå framåt? Hur har samhället förändrats?

Mycket spännande att läsa om hur det var för inte så värst länge sen (det mesta inträffade för jag var född, men ändå). Det är inte bara politiska teorier (även om det var ganska mycket sånt i debatten på den tiden så var det inte riktigt Gunilla Thorgrens starkaste sida), utan mycket om hur verkligheten såg ut för kvinnor på 60- och 70-talen. Rekommenderas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar