måndag 24 januari 2005

Till stormens hjärta


Till stormens hjärta
av Will Eisner

Jag har läst att Will Eisner hade tänkt att skriva om fördomar, och för att göra det mer levande valde han att utgå från sitt eget liv. Sedan insåg han att det var en självbiografi han höll på med. Så det här är en sorts självbiografi, fast extra koncentrerad på fördomar, och naturligtvis speciellt på antisemitismen.

Ramberättelsen är att huvudpersonen Willie sitter på ett tåg på väg någonstans för att tränas till soldat, så småningom ska han och hans kamrater skickas till Europa för att kriga. USA har nämligen gått med i andra världskriget. Under den långa tågresan tänker Willie tillbaka på sin uppväxt, och på sina föräldrars livshistorier. Hans mamma är född på båten från Europa till USA och har haft ett svårt liv, medan hans pappa var konststuderande hemma i Österrike. Pappan har alltid storslagna planer på hur han ska tjäna pengar, men misslyckas alltid. Men han är smart när det gäller mycket annat, och han vet hur man ska ta folk. Willie själv är amerikan, född och uppvuxen i New York, men han är dessutom jude och kommer alltid möta antisemitism i olika sammanhang. T. o. m. hans bästa vänner kan visa sig ha fördomar.

Det här seriealbumet var nog aningen bättre än "Dropsie Avenue" av samma författare. I vilket fall som helst var det enklare att hänga med i handlingen. Tänker läsa mer Eisner. Borde väl nästan få läst lite Spirit t. ex.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar